„Statutul de membru NATO e cea mai importantă măsură de securitate”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Mircea Dușa, de Ziua NATO:

„Statutul de membru NATO e cea mai importantă măsură de securitate”

Justiție 06 Aprilie 2015 / 00:00 893 accesări

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat ieri, cu ocazia sărbătoririi Zilei NATO şi a Zilei Porţilor Deschise la sediul Ministerului Apărării Naționale (MApN), că România şi-a asumat „cu seriozitate” statutul de membru cu drepturi depline al „celei mai de succes alianţe politico-militare din istoria omenirii”. Duşa a afirmat că apartenența la NATO este „cea mai importantă măsură de securitate pe care o are România, în contextul în care situaţia de securitate, în zonă, s-a schimbat foarte mult”. „A fost primul mare obiectiv strategic al României după anul 1989, obiectiv pentru atingerea căruia militarii români, prin profesionalism şi dedicare, prin acţiuni ferme în teatrele de operaţiuni sau în ţară, prin modernizarea Armatei, au contribuit în mod semnificativ”, a afirmat Duşa.

ACCENT PE FLANCUL ESTIC Mircea Duşa s-a referit, în discursul de ieri, şi la Summitul NATO din Ţara Galilor, de la sfârşitul anului 2014, atunci când Alianţa Nord-Atlantică a stabilit să pună mai mult accent pe cooperarea militară a țărilor membre, prin pregătire şi antrenamente comune. „Deşi evoluţia evenimentelor de securitate din zona Mării Negre nu a fost o surpriză în sine, odată cu izbucnirea crizei din Ucraina priorităţile Alianţei s-au schimbat în timp foarte scurt”, a declarat Duşa. Ministrul s-a referit la măsurile de pe „flancul estic”, luate în contextul crizei din Ucraina, precizând că în prezent ne aflăm în faza implementării acestor măsuri decise la Summitul NATO. „Măsurile de reasigurare vizează, în primul rând, o prezenţă permanentă, prin rotaţie, a militarilor NATO pe flancul estic al Alianţei, dar şi înfiinţarea comandamentelor”, a mai spus Duşa.

LIMITĂ ELIMINATĂ Amintim că Parlamentul a anulat, săptămâna trecută, hotărârea forului legislativ 291 din 2 mai 2007, care limita la 3.000 numărul maxim de militari americani care se pot afla la un moment dat pe teritoriul României. Ministrul Apărării a precizat că se doreşte stabilirea cadrului juridic pentru aplicarea măsurilor stabilite în cadrul Summitului NATO din Ţara Galilor, adăugând că aprobările pentru accesul militarilor străini pe teritoriul României şi înfiinţarea comandamentelor se vor da de către Parlament. Pe de altă parte, Statele Unite au trimis 12 avioane de luptă la Câmpia Turzii. Acestea vor fi folosite în cadrul unor exerciţii comune care se vor desfăşura în România timp de trei luni.



12