„Statutul medicului în România arată o societate bolnavă”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Preşedintele Societăţii de Medicina Familiei, dr. Rodica Tănăsescu:

„Statutul medicului în România arată o societate bolnavă”

Sănătate 03 Septembrie 2012 / 00:00 695 accesări

Conferinţa regională de Medicina Familiei, care s-a desfăşurat în perioada 30 august - 1 septembrie, la Centrul de conferinţe al Hotelului Flora, din staţiunea Mamaia, a inclus, în cadrul programului, o amplă dezbatere în care au fost implicaţi aproape toţi actorii din Sănătate. Alături de preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie „Tomis” Constanţa, totodată preşedinte al Comitetului de Organizare a conferinţei, dr. Laura Condur, au luat parte medici de familie din multe judeţe ale ţării, dar şi colegi specialişti, reprezentanţi ai Universităţii „Ovidius” Constanţa, preşedintele Societăţii de Medicina Familiei din România, dr. Rodica Tănăsescu, şi cel al Federaţiei Patronatelor Medicilor din Familie din România, dr. Doina Mihăilă. Totodată, au luat parte la dezbatere şi preşedintele Colegiului Medicilor de Familie din România (CMR), prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, dar şi dr. Emil Imbri, consilierul personal al ministrului Sănătăţii, dr. Vasile Cepoi. Dezbaterea a evidenţiat atât probleme vechi ale sistemului sanitar, dar a adunat şi idei şi propuneri ce urmează a fi analizate şi duse mai departe. Preşedintele CMR a dat dovadă de optimism pe parcursul dezbaterii, fiind convins că actuala guvernare va analiza, de data aceasta, propunerile medicilor, dar va şi ţine cont de ele. „Putem să organizăm mai bine sistemul, îl putem finanţa, în noua lege putem să cuprindem toate aceste prevederi”, susţine prof. univ. dr. Astărăstoae. Atât şeful CMR, cât şi cele două reprezentante ale medicilor de familie din România au căzut de comun acord în ceea ce priveşte „protejarea medicului în societate, respectul faţă de corpul medical, demnitatea sa”. În discursurile lor, s-a evidenţiat faptul că în actualul sistem de sănătate medicul este blamat, este marginalizat, nu mai sunt recunoscute valorile ţării noastre. A fost criticată dur legislaţia din România, care, în opinia reprezentanţilor medicilor, este făcută, în principal, de mediocri. „România este ţara care are cele mai multe incompatibilităţi, în general. Se spune că şcoala medicală din România este proastă. De ce? În Marea Britanie, de exemplu, profesează 4.200 de medici români. Aproximativ 13.000 de medici români lucrează în ţările UE. Ce spune acest lucru?”, întreabă prof. univ. dr. Astărăstoae.

„DOAR DOI MEDICI CARE PROFESEAZĂ ÎN STRĂINĂTATE AU AVUT ABATERI DEONTOLOGICE: UNUL ÎN MAREA BRITANIE, CARE A FĂCUT O REMARCĂ DISCRIMINATORIE, ŞI UNUL ÎN FRANŢA, CĂRUIA NU I-A MAI CONVENIT CONTRACTUL ŞI A ALES UN ALTUL”, SUSŢINE PREŞEDINTELE CMR, PROF. UNIV. DR. ASTĂRĂSTOAE

„În acest caz, medicii români nu sunt competenţi?”, întreabă, din nou, profesorul. Şeful CMR s-a arătat extrem de indignat de faptul că medicii români sunt puşi sub urmărire penală, sunt chemaţi la DNA, continuă să se arate cu degetul spre ei. „De ce? Pentru că şi-au făcut datoria?, spune, nemulţumit, reprezentantul medicilor din România. Dacă medicii vor fi în continuare nedreptăţiţi, dacă nu le vor fi rezolvate doleanţele, deja prea bine cunoscute, prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae a reamintit că medicii sunt pregătiţi pentru demisii în bloc, aşa cum au procedat colegii lor din multe alte ţări, soluţia prezentată fiind, s-ar părea, singura care ar putea să constituie, pentru ei, salvarea. „Ne pregătim pentru a obţine o creştere a veniturilor, ne pregătim ca în lege să fie introduse lucruri foarte clare, astfel încât demnitatea medicului să fie respectată”, a subliniat profesorul. Cele două reprezentate ale medicilor de familie din România au susţinut declaraţiile şefului CMR, dr. Tănăsescu fiind de acord cu faptul că „breasla lor a fost considerată un duşman de către mulţi politicieni”. „Statutul medicului în România arată o societate bolnavă”, a spus medicul. Ea a cerut unirea tuturor organizaţiilor profesionale astfel încât lucrurile să se schimbe. În replică, şeful medicilor a acceptat propunerea, fiind convins că doar împreună vor reuşi să-şi impună punctele de vedere care sunt, în opinia lor, salvarea.



12