Steag roșu de furtună în bazinul Palatului Copiilor!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Grupa de performanță, blocată pe blockstart

Steag roșu de furtună în bazinul Palatului Copiilor!

Sport 11 Septembrie 2018 / 17:36 2639 accesări

36 de copii înscriși la grupa de performanță și avansați a profesorului de înot Octavian Tileagă rămân, până la 1 octombrie, pe poziția de stand by în ceea ce privește pregătirea pentru competițiile naționale din toamnă. Deși ar fi trebuit să intre deja în pâine, înotătorii stau pe margine și așteaptă să fie chemați la treabă. Motivul nu este clar pentru ei - cum nu este nici pentru adulții implicați în povestea ce urmează. Ei știu una și bună: vor să înoate, să aibă rezultate și îl vor pe domn’ profesor Tavi.

Cum să le explici acestor copii, care fac de ani de zile eforturi susținute în apă și pendulează între cursuri, antrenamente și obligații sociale despre norme didactice, cereri oficiale, legislație, dar mai ales orgolii. Pentru ei, orgoliul este similar cu mândria de a-și depăși propriile limite și de a obține recorduri personale la capătul unei curse care durează, uneori, câteva secunde.

În momentul de față, de activitatea grupei de performanță nu se știe cine se va ocupa. Profesorul de înot Octavian Tileagă, de numele căruia se leagă una dintre cele mai importante medalii ale natației românești - medalia olimpică de bronz obținută de Răzvan Florea, și care s-a dedicat total și visceral acestei activități deosebite a ieșit la pensie, începând cu data de 1 septembrie. Acest lucru nu ar însemna și finalul activității de 45 de ani de antrenorat pentru renumitul profesor căci primise, susține dumnealui, asigurări din partea conducerii Palatului Copiilor Constanța că își va putea continua meseria, în aceleași condiții. Surpriza a venit la întoarcerea din cantonamentul de vară pe care l-a făcut cu elevii săi. Trecuse perioada de depunere a dosarelor pentru ocuparea catedrei de înot pe care a avut-o până la momentul pensionării și pentru că el nu s-a prezentat la ședința publică organizată de Inspectoratul Școlar Județean Constanța, orele au fost repartizate profesorilor care au avut doar grupe de începători.

Și s-a ridicat steag roșu de furtună în bazin!

Astfel, în loc să pornească motoarele antrenamentelor, s-a pornit furtuna lămuririi aspectelor juridice și tehnice legate de poziția domnului profesor în cadrul Palatului Copiilor. „De la data de 01.Sept.2018, eu pensionându-mă conform legii, urma să-mi continui activitatea (având tot sprijinul și promisiunea d-nei directoare). Azi, când am anunţat-o că noi începem antrenamentele, mi-a replicat că… NU MAI SUNT profesor la Palatul Copiilor, sunt pensionar şi deci… să mai așteptăm (eu și copiii) până pe 01.Oct.2018, când debutează oficial anul școlar la Palat. Abia atunci va vedea DACĂ mai are ore și pentru mine, ca să-mi continui activitatea în sistem „plata cu ora“.

La întrebarea mea, cum rămâne cu promisiunile de continuare a activității, făcute de ea personal, în formula legală denumită „plata cu ora“, d-na directoare mi-a răspuns că nu poate să-mi dea un răspuns concret, fiindcă DEJA a repartizat orele rămase la alți profesori, care se aflau la Constanța, în timp ce eu cu copiii ne aflam în cantonament la Dudești. Asta, în pofida faptului că însăşi d-na directoare a luat în primire de la mine dosarul meu cu documentele cerute de lege, pentru a le avea la îndemână în cazul unei urgenţe“, precizează profesorul Octavian Tileagă, într-o scrisoare deschisă.

„În anii precedenţi, catedrele la plata cu ora se împărţeau undeva în jurul datei de 1, 2 sau 3 septembrie, însă, anul acesta, totul s-a întâmplat mai devreme, pe 23 august, dată la care eu eram plecat din ţară. Într-adevăr, nu am depus dosarul în termenul stabilit, dar, pentru a continua activitatea puteau fi găsite soluţii, mai ales că în prima etapă a mobilităţii de personal, cea din iunie, nimeni nu şi-a manifestat dorinţa de a prelua orele de la performanţă“, mai spune profesorul Tileagă.

Contactată telefonic, directoarea instituției, prof. Raluca Mitan spune că nu au fost modificări în calendarul aprobat de Ministerul Educației prin ordin de ministru. „Domnul profesor era plecat din țară în data de 23 august, iar eu nu puteam să-i completez actele. Dacă exista vreo greșeală, era vina mea. În orice caz, ne agităm cu toții să asigurăm toate condițiile pentru o bună desfășurare a antrenamentelor grupei de performanță. Știu foarte bine că există rezultate deosebite ale copiilor și ale domnului profesor și medalii, dar trebuie să respectăm rigorile legii“, ne-a declarat prof. Raluca Mitan. Dar totul se poate clarifica la 1 octombrie, când, din punct de vedere legal, susține doamna director, se poate încheia contract de plata cu ora cu profesorul Tileaga, acum pensionar.

Cât privește numărul orelor și organizarea activității grupei de performanță și a celei de avansați, sunt reglementate de Ordinul 5570/2011, mai spune directorul instituției. „Nu eu stabilesc cum se desfășoară activitatea grupelor, fie ele de performanță, fie de începători. Există o metodologie care trebuie respectată“, a adăugat Raluca Mitan.

Părinții reacționează

Când au auzit că există posibilitatea să nu mai lucreze cu „domn’ profesor“ (cum îi zic și copiii și părinții), elevii, dar și părinții au reacționat... Au depus o cerere la secretariatul Palatului, cerând găsirea unei soluții pentru rezolvarea acestui conflict iminent. Au urmat discuții cu conducerea Palatului și întruniri în care au primit asigurări că lucrurile se vor aranja în favoarea copiilor. „Prioritari sunt copiii!“ a dat asigurări doamna director. Însă părinții se tem că, din tot acest conflict, vor avea de suferit copiii. Și au dreptate! Ei deja suferă. Faptul că elevii domnului profesor Tileagă nu și-au început deja antrenamentele le creează acestora un dezavantaj în pregătirea pentru competiții, unde fiecare miime de secundă poate face diferența între locul III și locul IV, unde fiecare metru (ne)înotat în antrenament se vede în rezultatul din concursuri. Faptul că grupa ar putea fi preluată de alt profesor care nu îi cunoaște așa cum îi știe „profu’“, iar ar fi un minus pentru ei. Cum o dai, tot ei suferă!

Din păcate, au fost prinși la mijloc și blocați pe blockstart până la... 1 octombrie, când se va face lumină în această poveste! Să sperăm!



12