Plajele din sudul litoralului stau sub avertismentul steagului roșu, arborat la foișoarele salvamarilor. Ceea ce înseamnă că scăldatul, sub orice formă ar fi el, este INTERZIS. Aviz turiștilor teribiliști și inconștienți care continuă să îngroașe rândurile victimelor Mării Negre. Autoritățile lansează apel după apel, avertizându-i pe inconștienți să rămână pe nisip și să nu se aventureze în apă, riscându-și astfel propria viața, dar și pe cea a salvatorilor.
Numărul victimelor luate de adâncurile Mării Negre a ajuns la 23. Autoritățile continuă să avertizeze populația și turiștii să renunțe la teribilism și inconștiență și să asculte de sfaturile și avertizările salvamarilor. Mai ales că, pe plajele din sudul litoralului este arborat steagul roșu - interzis scăldatul, până săptămâna viitoare, iar oamenii continuă să ignore până și cele mai elementare reguli de siguranță. Se aventurează în apele mării de parcă ar fi în propria cadă și nici măcar de cei mici nu au mai multă grijă.
De ce ai vrea să-ți transformi vacanța pe litoral în înmormântare? Pentru un om rațional, toate avertizările salvamarilor și militarilor de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) ar fi suficiente. De ce nu sunt suficiente și pentru turiști? Care este explicația? Toate autoritățile par să fi epuizat toate resursele de prevenție. „OAMENI BUNI! MAREA NU IARTĂ GREȘELILE ŞI TERIBILISMUL! Câți dintre cei dragi nouă trebuie să îşi mai piardă viața în apele Mării Negre?“ - ultimul apel postat pe pagina oficială a ISU Constanța este aproape disperat.
Și salvamarii, și militarii ISU se plâng că avertismentele lor sunt ignorate total. Deşi steagul roşu - care interzice scăldatul în mare (!!!) a fost arborat pe mai multe plaje, zile la rând, iar salvamarii îi avertizează pe turişti să nu intre în mare, seria tragediilor provocate continuă. Coordonatorul salvamarilor din sudul litoralului, Vasile Borteş, a explicat în cadrul unei emisiuni radio, că steagul roșu va rămâne arborat și săptămâna viitoare. „S-au pornit curenții radiali, acei curenți care lovesc malul și se reîntorc spre larg. Avem probleme mari, mai ales cu turiștii care nu respectă nici minimul: să fie atenți! Fără saltele în apă! Nu au ce căuta cu saltele, cu mijloace gonflabile, plutitoare, mai ales acum când curentul te trage. Sunt și acei curenți longitudinali, care merg de-a lungul malului. Turistul trebuie să știe un singur lucru: să nu se chinuie să înoate împotriva curentului și să se îndrepte către mal, nu! Trebuie să încerce să înoate paralel cu malul pentru a ieși din acel curent periculos, să își dozeze efortul, să respire și să ridice mâna din apă să fie văzut de la mal pentru a putea fi localizat și salvat“, a explicat Vasile Borteș pentru Radio Constanța.
Dacă lupta cu valurile este dificilă, lupta cu prostia omenească este una și mai grea. De zeci de ori pe zi, dacă nu de sute, salvamarii îi scot din apă pe oameni, explicându-le că e periculos să se îmbăieze. Se întorc cu spatele și turistul inconștient este din nou în apă. Ba mai mult, râde și își încurajează copilul să înoate în apele învolburate. Salvamarii nu au la îndemână niciun instrument coercitiv să împiedice sau să pedepsească un astfel de comportament de-a dreptul irațional. Vasile Borteş a sugerat că ar fi binevenită o lege aspră care să-i descurajeze pe oamenii de acest gen.
„Steagul roșu trebuie respectat! E steag roșu? Nu intri în apă! Nu știu… în momentul în care o să fie steag roșu, eu o să îmi retrag oamenii de pe plajă și atunci să văd cine mai are curajul să intre în apă. Trebuie să se hotărască odată, să avem o legislație care să fie foarte bine pusă la punct, să poată fi amendați turiștii care încalcă regulile. Așa cum nu se trece pe culoarea roșie a semaforului, așa trebuie să știe și turistul care se află pe malul mării, nu are ce căuta în mare când este arborat steag roșu“, a declarat acesta pentru Radio Constanța.