Comenzile pentru steagul Uniunii Europene (UE) au scăzut în Marea Britanie (MB) cu aproximativ 90% din anul 2016, când cetăţenii britanici au votat pentru ieşirea ţării din Blocul comunitar, conform producătorului oficial de steaguri Flying Colours, relatează publicaţia The World News. „Am observat cu siguranţă o scădere. Vremurile s-au schimbat, atitudinea s-a schimbat. Nu mai există cerere”, a declarat Andy Ormrod, directorul companiei Flying Colours, care se ocupă de fabricarea de steaguri pentru palatele regale şi instituţiile din Marea Britanie.
În schimb, drapelul naţional al Marii Britanii, Union Jack, se bucură de o popularitate mai mare, comenzile crescând cu peste 75% în ultimul an. „Oamenii devin mai pasionaţi de ideea de a fi britanic. Simt că ne dorim mai multă identitate în Marea Britanie”, a adăugat Ormrod, care a votat pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.
Steagul Marii Britanii este ridicat momentan în clădirile guvernamentale doar 21 de zile pe an, printre care zilele de naştere ale familiei regale şi sărbătorile naţionale.
Înainte de anul 2007, era ilegal să ridici steagul Uniunii Europene în Marea Britanie fără permisiune oficială, deoarece era considerată o formă de publicitate. În urma referendumului pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană din 2016 a fost lansată o petiţie, semnată de aproximativ 20.000 de persoane, care cerea ca toate „steagurile, emblemele şi logo-urile” Uniunii Europene să fie eliminate din Marea Britanie. Guvernul britanic a respins petiţia, pe motiv că atâta timp cât Marea Britanie este membră a Uniunii Europene, este necesară utilizarea steagurilor şi emblemelor Blocului comunitar în clădirile guvernamentale britanice.