Actorul Ştefan Iordache a încetat din viaţă duminică, la ora 9.00 (ora Austriei, 10.00, ora României), într-o clinică din Viena, în urma unui stop cardio-respirator. Potrivit scriitorului Dinu Săraru, totodată naşul actorului, artistul a fost lucid pînă în ultima clipă, a cerut o lumînare, după care s-a stins. Săptămîna trecută, Ştefan Iordache a fost internat la Spitalul Elias, iar familia a solicitat conducerii spitalului confidenţialitate asupra stării de sănătate a artistului. Vineri, acesta fusese transportat la clinica din Viena unde a încetat din viaţă „după o grea suferinţă“, potrivit medicilor. Ştefan Iordache avea 67 de ani. Trecerea în nefiinţă a marelui actor i-a marcat profund pe toţi oamenii de teatru, pe colaboratori şi pe toţi cei care i-au preţuit valoarea şi profesionalismul. „Ştefan Iordache a fost unul dintre cei mai personali, autentici şi speciali artişti pe care i-a avut România vreodată. El ocupă un loc în teatrul şi filmul românesc pe care nu i-l va lua nimeni. Era un împătimit al rigorii, al unui profesionalism autentic, care l-a făcut să se înconjoare de oameni de calitate“, şi-a manifestat regretul preşedintele Uniunii Teatrale din România, Ion Caramitru. Despre decesul lui Ştefan Iordache, regizorul Sergiu Nicolaescu a declarat: „Era un membru al Uniunii noastre. E o foarte mare lovitură. Deşi ştiam de boala sa, a fost o mare lovitură“. „Au început să moară dinozaurii“, a adăugat Nicolaescu. „Am lucrat cu Ştefan Iordache, din nefericire prea puţin, dar pentru mine a fost ca şi cum aş fi lucrat cu mîna dreaptă a lui Dumnezeu. A fost un om foarte bun, fără răutăţi, acceptat de toată lumea. A fost un artist desăvîrşit şi o persoană extraordinară“, şi-a manifestat regretul cîntăreaţa Monica Anghel. „Pierderea este insuportabilă (...) Dacă sînt pierderi pe care le poţi suporta, aceasta este o pierdere insuportabilă, inimaginabilă. Este o durere greu de spus, comparabilă cu momentul în care îţi mor părinţii “, a declarat regizorulul filmului „Cel mai iubit dintre pămînteni“, Şerban Marinescu. La rîndul său, actorul Victor Rebengiuc a spus că moartea lui Ştefan Iordache este o mare pierdere pentru teatrul românesc. Marcat de pierderea lui Iordache, muzicianul Nelu Ploieşteanu a mărturisit: „A pierdut ţara o mare personalitate şi eu am pierdut un frate. A fost lîngă mine şi la bine şi la greu. Va rămîne mereu în memoria mea“.
„Cel mai iubit dintre pămînteni“, de neînlocuit
Ştefan Iordache s-a născut pe 3 februarie 1941, la Calafat. Actorul şi-a început cariera în cinematografie în 1963 şi a jucat în aproape 30 de filme. Unul dintre rolurile sale memorabile este cel al lui Victor Petrini, din filmul „Cel mai iubit dintre pămînteni“ (1993), după romanul omonim al lui Marin Preda, în regia lui Şerban Marinescu. Unul dintre primele filme în care a jucat a fost „Dimineţile unui băiat cuminte“ (1966), în regia lui Andrei Blaier. Au urmat „Bietul Ioanide“, de Dan Piţa, în 1980, „De ce trag clopotele, Mitică?“, de Lucian Pintilie (1981), în care a jucat alături de Gheorghe Dinică, Răzvan Vasilescu şi Mircea Diaconu. Iordache a mai jucat în „Concurs“ (1982), de Dan Piţa, „Ciuleandra“ (1985), de Sergiu Nicolaescu, „Glissando“ (1985), de Mircea Daneliuc şi „Ticăloşii“ (2007), în regia lui Şerban Marinescu. Artistul a primit Premiul de Excelenţă în Cinematografia Românească în 2006, în cadrul celei de-a cincea ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania. Ştefan Iordache a mai jucat, de asemenea, pe scenele mai multor teatre, precum Nottara, Teatrul Mic şi Teatrul Naţional din Craiova. A colaborat, de-a lungul timpului, cu regizori precum Cătălina Buzoianu şi Silviu Purcărete. Pasionat de muzică, actorul şi-a lansat propriul album, „Magazinul meu de vise“, în 2007. De asemenea, a colaborat cu Gheorghe Dinică şi Nelu Ploieşteanu la albumul „Cîntece de petrecere“ (2003). În plus, el a mai realizat duete cu Sanda Ladoşi pe albumul cîntăreţei, „Nu mă iubi“ (1997).
Admiratorii îi vor putea aduce un ultim omagiu lui Ştefan Iordache la Teatrul Naţional din Bucureşti. Directorul instituţiei de spectacole, Ion Caramitru, a menţionat că familia actorului şi-a exprimat dorinţa ca trupul acestuia să fie depus la Teatrul Naţional. Conform directorului TNB înmormîntarea actorului va avea loc în satul Gruiu, unde acesta avea o casă de vacanţă.