Stefan Walter Hell, laureat al Premiului Nobel, cetățean de onoare al Timișoarei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Stefan Walter Hell, laureat al Premiului Nobel, cetățean de onoare al Timișoarei

Cultură 25 Mai 2016 / 18:45 752 accesări
Stefan Walter Hell

Stefan Walter Hell

Stefan Walter Hell, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie, va primi, vineri, titlul de cetățean de onoare al municipiului Timișoara, în cadrul ședinței Consiliului Local la care vor fi prezenți și invitații laureatului - Hartmut Koschyk, împuternicitul Guvernului Federal german pentru problemele imigranților de origine germană și minorități naționale din cadrul Ministerului Federal de Interne, și Rolf Maruhn, consulul Germaniei la Timișoara. „Consiliul Local îi acordă acest titlu având în vedere faptul că, prin câștigarea Premiului Nobel pentru Chimie, Stefan Walter Hell a contribuit la promovarea imaginii municipiului Timișoara în țară și în străinătate”, a declarat presei, miercuri, primarul Nicolae Robu.

Stefan Walter Hell s-a născut la 23 decembrie 1962 în Arad, într-o familie de șvabi bănățeni, și a urmat cursurile Liceului german „Nikolaus Lenau“ din Timișoara, între anii 1977 și 1978. A emigrat cu familia în Republica Federală Germania, iar între 1991 și 1993 a lucrat la European Molecular Biology Laboratory, în cadrul laboratorului principal din Heidelberg, unde a reușit să demonstreze practic principiul microscopiei 4Pi și să îmbunătățească considerabil rezoluția în profunzime. Din 1993 a deținut un post la Universitatea Turku din Finlanda, unde a fost șef de echipă în departamentul de fizică medicală, unde a dezvoltat principiul microscopului STED, un microscop de fluorescență. În paralel, între 1993 și 1994 a activat șase luni ca Visiting Scientist în departamentul Engineering Science de la Universitatea Oxford, iar în 1996 a primit calificarea postdoctorală care permite în Germania obținerea poziției de profesor universitar. Anul următor s-a angajat la Institutul „Max Planck“ pentru Chimie Biofizică din Gottingen, unde s-a axat pe cercetări în domeniul microscopiei optice. La 15 octombrie 2002 a ajuns directorul institutului. În 2003 a obținut o poziție de conducător al secției de microscopie optică de mare rezoluție din cadrul DKFZ, pentru ca în 2004 să fie numit profesor la Universitate.

Activitatea sa științifică s-a concretizat prin scrierea a aproape 250 de articole în publicațiile de specialitate și a peste 30 de cărți. Este membru de onoare al Academiei Române din 2012. În cariera sa a primit nenumărate premii și distincții, iar în 2014 i-a fost acordat Premiul Nobel pentru Chimie.

Taguri articol


12