Fostă balerină a teatrului de la malul mării, care s-a numărat printre membrii primei companii de balet constănţene, înfiinţată în 1978, de către maestrul Oleg Danovski, Stela Cocîrlea a devenit amabasadoarea României în Italia. Faţă de alţi colegi de breaslă care se mulţumesc să-şi facă treaba pentru care sînt remuneraţi, fără să se implice afectiv prea mult, fosta balerină pune suflet în tot ceea ce face, deoarece dansul se adresează laturii sensibile a fiinţei sale. „Eu nu pot să privesc la ceea ce se întîmplă fără să nu iau atitudine“, a spus Stela Cocîrlea.
În octombrie 2008, alături de colegii săi de la revista „Tomis“, Stela Cocîrlea mergea pe urmele lui Ovidius la Sulmona, pentru a duce mesajul artei în locul unde poetul latin Ovidius, exilat la Tomis, a văzut lumina zilei. După terminarea Festivalului Internaţional de Artă şi Cultură Contemporană „Ovidius“, drumul coregrafiei nu avea să se oprească însă la Sulmona, ci la şcoala de dans de la Busto Garolfo (Milano), pentru a-i învăţa pe cei aproximativ 200 de elevi arta dansului. În faţa unei românofobii intens mediatizate de presa italiană, artista a avut curajul să meargă mai departe, să treacă peste stereotipurile de gîndire, prin prisma cărora românii sînt priviţi cu neîncredere maximă. Convinsă că prin adevăratele valori - în acest caz prin dans şi muzică - poată să reprezinte România mai mult decît ar face-o orice politician, Stela Cocîrlea a luat, într-adevăr, atitudine. Pentru spectacolul „Vis de Crăciun“, organizat pe scena teatrului din Inveruno, coregrafa a avut curajul să-i înveţe pe copiii italieni dansuri româneşti care au fost intens aplaudate: „Căluşarii“, „Mărie Mărioară“ sau „Dans ţigănesc“, aducînd totodată pe scenă muzica lui Gheorghe Zamfir, un alt ambasador al valorilor culturale româneşti pe scenele lumii. Astfel, dansurile româneşti au fost „jucate“ de către italieni, alături de dansul lor tradiţional, „Tarantella“, şi de alte coregrafii semnate de Stela Cocîrlea - de la dans clasic, la dans contemporan, de la caracter, la hip-hop.
Stela Cocîrlea a participat cu elevele sale la Concursul Internaţional de Balet din Pinerolo, care i-a avut în juriu, printre alţii, pe directorul şcolii „Scala“, Frederic Olivieri, Alessandra Celentano, coregraful şi pedagogul Virgiglio Pitzalis şi pe Garrison Rochelle. Coregrafia Stelei Cocîrlea, un dans făcut pe bicicletă - a fost deosebit de apreciată. Cu un dans ţigănesc, creat pentru o tînără din Columbia, coregrafa a participat şi la un concurs la Friuli, din comisie făcînd parte Diana Ferara. Stela Cocîrlea nu s-a oprit la a coregrafia dansuri româneşti şi a hotărît să ofere vizibilitate tradiţiilor româneşti. În acest context, în prima zi a lunii lui Mărţişor, aceasta a prezentat un spectacol pentru Asociaţia Românilor din Italia, La Casa delle Culture del Mondo. La spectacolul dedicat mărţişorului au luat parte scriitorul Romulus Vulpescu, preşedintele Asociaţiei Românilor din Milano, Romulus Popescu şi vicepreşedinta Marioara Cîrlan.
O „vitrină“ a artelor la Constanţa
La şcoala de la Busto Garolfo, copiii italieni s-au ataşat deosebit de mult de profesoara lor de balet. Ei şi-au exprimat dorinţa de o urma chiar şi în România, dacă li se va oferi vreodată posibilitatea. În felicitările pe care le-a primit de Crăciun, elevele Stelei Cocîrlea îşi exprimă mulţumirea şi încîntarea de a lucra alături de ea. „Îţi mulţumesc pentru tot ceea ce ai făcut pentru noi şi pentru entuziasmul pe care l-ai dovedit în momentele petrecute cu noi“, şi-a exprimat aprecierea Sofia. „Vreau să-ţi mulţumesc pentru tot ce m-ai învăţat. Mă simt fericită şi fără ajutorul tău nu aş fi progresat atît de mult“, scria Julia, o elevă de 16 ani.
Fostei balerine nu i-a fost totuşi uşor să facă faţă „exigenţelor“ care veneau din partea italienilor. „E greu de ajuns la sufletul italienilor, dar important este să te iubească copiii“, spune Stela Cocîrlea. Pentru artistă, experienţa din Italia a fost extrem de benefică şi de bogată. Prin amabilitatea fostei sale colege de la Cluj, Loreta Alexandrescu, profesoară la Şcoala „Scala“ din Milano, artista a avut posibilitatea de a asista la evoluţia elevilor din ultimul an, pe care a caracterizat-o ca fiind aproape de perfecţiune. Cu acest prilej a cunscut-o pe vestita profesoară de balet Bella Racinskaia care şi-a manifestat intenţia de susţine o sesiune de lucru în România, la Constanţa.
De la dăruriea acestui artist român, care ne reprezintă valorile în lume avem multe de învăţat. Însă, realizările sale nu se opresc aici. Visul Stelei Cocîrlea este acela de a înfiinţa la Constanţa, oraşul său drag, un centru de dans, un fel vitrină a artelor puse în comun, într-un singur limbaj purtător de frumuseţe în lume. În toamnă, Stela Cocîrlea este invitată să participe la Milano la un festival dedicat lui Constantin Brîncuşi, dar şi la Festivalul de dans contemporan de la Kalamata, Grecia.