Astrofizicianul britanic Stephen Hawking a părăsit oficial, joi, unul dintre cele mai prestigioase posturi universitare din lume, cel de titular al catedrei de matematică de la Cambridge, deţinut în trecut de Newton. Stephen Hawking, în vîrstă de 67 de ani, renumit pe plan mondial pentru lucrările sale despre Univers şi gravitaţie, este autorul volumului ”Scurtă istorie a timpului” (publicat şi de Humanitas, în 2004), una dintre cele mai de succes cărţi din literatura ştiinţifică şi al volumului ”George şi cheia secretă a Universului” (apărut şi la Humanitas, în 2009).
Atins de scleroză laterală amiotrofică, o maladie paralizantă cu care a fost diagnosticat pe cînd avea 22 de ani, profesorul se deplasează într-un scaun cu rotile şi comunică prin intermediul unui computer şi al unui sintetizator vocal. Scleroza laterală amiotrofică - boala Lou Gehrig - se caracterizează printr-o pierdere progresivă a anumitor celule nervoase ale creierului şi măduvei spinării, denumite neuroni motori, ce comandă muşchii voluntari, care fac posibilă mişcarea. Boala este progresivă, invalidantă, fatală - mersul, vorbitul, mîncatul, înghiţitul şi alte funcţii fundamentale devenind mai dificile cu timpul. Cauzele maladiei sînt necunoscute, însă se ştie că circa 5-10% dintre bolnavi prezintă o formă moştenită a acesteia. După diagnostic, medicii i-au spus că mai are doar cîţiva ani de trăit, însă Stephen Hawking a reuşit să supravieţuiască peste 40 de ani şi a devenit un om de ştiinţă recunoscut la nivel internaţional. Stephen Hawking a început să lucreze la Universitatea Cambridge în 1962 şi a fost numit, în 1979, în postul de profesor ”lucasian” de matematică, însă acum trebuie să renunţe la acest post, deoarece a ajuns la limita de vîrstă permisă, a explicat purtătorul de cuvînt al renumitei universităţi britanice.
Această retragere a fost anunţată din octombrie 2008. În realitate, însă, retragerea nu va schimba viaţa de zi cu zi a savantului britanic, deoarece acesta va continua să lucreze pentru universitatea Cambridge, a explicat acelaşi purtător de cuvînt, adăugînd că numele succesorului lui Stephen Hawking în această funcţie va fi anunţat în curînd. Această catedră există din 1663 şi este legată de numele lui Henry Lucas, un parlamentar britanic care a lăsat moştenire o anumită sumă, cerînd ca după moartea sa să se înfiinţeze catedra de matematică. Pînă în prezent, postul a fost ocupat de 17 persoane, printre care şi Isaac Newton, în urmă cu 300 de ani. Stephen Hawking a primit titlul de Comandor al Imperiului Britanic în 1982 şi este membru al Academiei de Ştiinţe americane.