“Steriletul nu protejează şi împotriva sarcinilor extrauterine“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Interviu cu şeful Biroului de Programe de Promovare a Sănătăţii şi Educaţiei pentru Sănătate, dr. Loti Popescu

“Steriletul nu protejează şi împotriva sarcinilor extrauterine“

Politică 26 Septembrie 2006 / 00:00 13563 accesări

Pentru medici, care se confruntă cu o rată a mortalităţii materne şi infantile crescute, problema prevenirii sarcinilor nedorite prin folosirea metodelor contraceptive devine una de sănătate publică. Avortul reprezintă un risc pentru sănătate. Pentru evitarea neplăcerilor cauzate de o sarcină nedorită, medicii recomandă folosirea măsurilor contraceptive. Una dintre acestea este dispozitivul intrauterin (steriletul), recomandat de majoritatea medicilor. Mai multe detalii despre utilizarea steriletului am aflat de la şeful Biroului de Programe de Promovare a Sănătăţii şi Educaţiei pentru Sănătate, din cadrul Autorităţii de Sănătate Publică, dr. Loti Popescu.

Ce este steriletul?

Dispozitivul intrauterin (DIU) sau steriletul este un obiect din plastic care se introduce în uter. Noile tipuri de sterilete au fire sau inele din metal. Există şi sterilete care conţin hormoni. Cele mai multe DIU, ce conţin cupru, pot rămîne în uter pînă la 10 ani.

Cum acţionează?

DIU previne sarcina, împiedicînd nidaţia (“cuibărirea“) ovulului fecundat în uter.

Care sînt avantajele folosirii steriletului?

În primul rînd, este o metodă contraceptivă reversibilă şi foarte eficientă: 97 - 99%, în funcţie de tipul de sterilet folosit. Nu intervine în desfăşurarea actului sexual, nu este nevoie ca pacientele să îşi amintească zilnic de el şi poate fi folosit în situaţii de urgenţă.

Care sînt dezavantajele?

Ca orice măsură, evident că are şi dezavantaje. În primul rînd, trebuie să se ştie că nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală şi, ca la orice metodă contraceptivă, pot apărea şi probleme.

Cine poate să îl folosească?

Cele mai multe femei sănătoase pot folosi DIU fără probleme. Nu se recomandă folosirea steriletului de către femeile însărcinate, femeile cu parteneri sexuali multipli, cele care au sîngerări genitale din alte cauze sau de către cele care au avut o sarcină extrauterină.

Cum se foloseşte?

Introducerea DIU în uter va fi făcută numai de către medicii specialişti. Unii dintre ei preferă să facă acest lucru în timpul menstruaţiei. De asemenea, medicul va instrui pacienta cum să controleze poziţia corectă a DIU.

Ce probleme pot să apară?

Menstruaţia poate dura mai mult şi sîngerarea poate fi mai abundentă. De asemenea, uneori pot apărea sîngerări între menstruaţii şi crampe moderate, mai ales la început. Dacă nu mai simţiţi firele steriletului sau dacă acesta a ieşit de la locul lui, mergeţi de urgenţă la medic. Pînă la consult însă, folosiţi o altă metodă contraceptivă. În cazul în care menstruaţia a întîrziat mai mult de 14 zile, apelaţi, de asemenea, la un medic ginecolog pentru că există posibilitatea să fi rămas însărcinată. O sarcină la o femeie care foloseşte steriletul poate fi extrauterină. Această situaţie nu este frecventă, dar este periculoasă şi poate apărea şi la femeile care nu au DIU. Femeile care doresc să aibă un copil trebuie, de asemenea, să meargă la medic, pentru scoaterea steriletului. Sub nicio formă acestea nu trebuie să încerce să îl scoată singure. Se recomandă ca DIU să fie scos în timpul menstruaţiei şi imediat să fie începută folosirea unei alte metode contraceptive. Mai trebuie spus că dacă apar crampe abdominale, scurgeri vaginale neobişnuite, dureri după contactul sexual, sîngerări abundente inexplicabile, alte semne de infecţie genitală sau dacă femeile nu mai pot pipăi firele DIU, trebuie apelat de urgenţă la un medic.

Taguri articol


12