Stetoscopul, un instrument emblematic pentru medicină, ar putea fi înlocuit prin generatoare de ultrasunete, prognozează experţi în domeniu. Jagat Narula şi Bret Nelson, profesori de la Facultatea de Medicină de pe lângă Spitalul Mount Sinai din New York, arată că ultrasunetele au devenit stetoscopul secolului al XXI-lea.
Stetoscopul clasic a fost inventat în 1816 de către medicul francez Rene Laennec. De aproape 200 de ani, este un instrument emblematic al practicii medicale. Ultrasunetele şi generatoarele acestora au fost, la rândul lor, inventate în 1917, de către Paul Langevin, un fizician francez. Abia în anii 1950 ultrasunetele şi-au găsit loc în sectorul medical, fiind utilizate pentru diagnosticarea prin ecografie, care explorează ţesuturile moi ale organismului şi care poate calcula viteza circulaţiei arteriale şi venoase. Ultrasunetele sunt folosite, de asemenea, în scop terapeutic, pentru a trata ţesuturile moi sau pentru a distruge calculii, mai ales cei renali, pe cale externă. Ultrasunetele sunt utilizate în calitate de stetoscop în situaţiile în care acesta din urmă nu poate fi folosit, cum ar fi în elicoptere, în ambulanţe, în zone de război sau în timpul unor catastrofe naturale.
Ultrasunetele au fost experimentate în jungla amazoniană, în Himalaya, la atitudine înaltă, în Haiti, după cutremurul din 2010, şi chiar pe Staţia Spaţială Internaţională. De fiecare dată cu o eficacitate reală, mai bună decât în cazul aparatului clasic. Fabricanţii unor asemenea aparate au reuşit, în numai câţiva ani, să reducă în mod considerabil dimensiunea lor, ele ajungând în prezent să fie aproape cât un pachet de cărţi de joc. Aceste aparate livrează imagini, sunete, analizează frecvenţa cardiacă şi circulaţia sangvină, iar fişierele pot fi trimise uşor, în mod electronic, către alţi medici. În aceste condiţii, de ce astfel de aparate nu se găsesc în buzunarele tuturor medicilor?, se întreabă cei doi cardiologi. În primul rând, pentru că aceste instrumente rămân scumpe, dar preţul lor ar urma să scadă. Apoi, pentru că numeroşi medici practicieni nu ştiu să utilizeze şi să interpreteze datele transmise de ultrasunete. Însă la fel s-a trecut de la discul de vinil la casete...