Regizorul britanic Steve McQueen, autorul mult-premiatului lungmetraj ”12 Years a Slave / 12 ani de sclavie”, va fi premiat de Academia Europeană de Film, pentru realizările sale deosebite din industria cinematografică, la gala din 13 decembrie, de la Riga, în Letonia.
Steve McQueen a debutat ca artist video şi realizator de scurtmetraje, lansând aproape exclusiv producţii mute turnate în alb-negru. Printre acestea se află pelicule precum ”Bear” din 1993, ce prezintă o întâlnire scurtă şi neobişnuită între doi bărbaţi goi, ”Deadpan” din 1997, în care un bărbat stă în picioare într-o clădire care se prăbuşeşte repetitiv în jurul lui, şi ”Drumroll” din 1998, un proiect pentru care Steve McQueen a fixat camerele de filmat pe un butoi pe care l-a rostogolit pe străzile din Manhattan. În 2008, Steve McQueen a obţinut recunoaşterea internaţională cu ”Hunger”, lungmetrajul său de debut. Avându-l pe Michael Fassbender în rolul principal, filmul prezintă ultimele luni dramatice din viaţa activistului IRA Bobby Sands în închisoarea Maze din Belfast. Filmul ”Hunger” a câştigat trofeul Camera d'Or şi trofeul FIPRESCI la Cannes şi peste 40 de premii internaţionale, inclusiv BAFTA şi Debutul Anului, decernat de Academia Europeană de Film.
Al doilea lungmetraj al său, ”Shame”, în care rolul principal a fost interpretat tot de Michael Fassbender, a analizat natura dorinţei. Filmul a câştigat Young Cinema Award, premiul FIPRESCI şi Copa Volpi pentru Michael Fassbender la Festivalul de Film de la Veneţia din 2011, dar şi alte 40 de premii internaţionale, precum și două trofee ale Academiei Europene de Film pentru imagine şi montaj. Cel de-al treilea lungmetraj regizat de Steve McQueen, ”12 ani de sclavie”, a fost lansat în 48 de ţări şi a câştigat peste 200 de premii, inclusiv premiul Oscar pentru Cel mai bun film în 2014 şi premiul BAFTA pentru Cel mai bun film.