Știați că chipsurile și sucurile sunt interzise în școli? Și asta în România!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Știați că chipsurile și sucurile sunt interzise în școli? Și asta în România!

Social 03 Noiembrie 2017 / 17:30 1961 accesări

Avem legi, dar nu le respectă nimeni. Sau aproape nimeni. Deși există legislație în sensul interzicerii alimentelor nesănătoase în unitățile de învățământ, puține sunt școlile unde se și respectă acest aspect. Așa se face că există magazine alimentare, iar Constanța nu face excepție, în care chipsurile, sucurile acidulate și pizza se vând mai ceva ca pâinea caldă.

Ministerul Educației a anunțat, încă o dată, lista alimentelor interzise în școli, atât pentru vânzare, cât și pentru servirea la cantina proprie. Această listă se regăsește în Legea 123, publicată în „Monitorul Oficial“ 410 din 2 iunie 2008, și se află încă în vigoare. Printre altele, sunt interzise la vânzare sau oferire către elevi alimente de tip pizza, mezeluri grase, chipsuri, snacksuri sau sendvișuri neambalate.

Mai mult de atât, legea spune că în școli se poate consuma doar apă minerală sau apă plată, excluzând orice fel de sucuri. Care sunt alimentele interzise în școli? Ce poate fi cumpărat sau consumat de către elevi și ce nu? Toate acestea sunt reglementate de către Legea 123/2008, emisă de Ministerul Educației.

În contextul acestei legi se specifică, în mod clar, că „prin alimentație sănătoasă se înțelege acel mod de alimentație dovedit științific a fi optim creșterii, dezvoltării și menținerii stării de sănătate a copiilor și adolescenților în colectivități. În cuprinsul dispozițiilor prezentei legi, sub denumirea „aliment nerecomandat preșcolarilor și școlarilor“ se înțelege un aliment cu un aport substanțial de compuși cu efect dăunător sănătății, ca grăsimi, sare, zahăr, îndulcitori, aditivi alimentari, în detrimentul compușilor cu efect benefic, cum ar fi fibre, vitamine, minerale“.

În anexa acestei legi se regăsesc: prăjituri, bomboane, acadele, care au peste 15 grame de zaharuri per 100 g de produs, dar și hamburgeri, pizza, produse de tip patiserie, cartofi prăjiți, maioneze, margarină sau mezeluri grase. Inclusiv chipsurile, alunele sărate sau covrigeii sărați sunt interziși, dacă aceștia au peste 1,5 g sare / 100 g produs (sau peste 0,6 g sodiu / 100 g produs).



12