Ştiaţi că...

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ştiaţi că...

Lifestyle 12 Noiembrie 2015 / 15:31 757 accesări

Tigăile şi oalele ne pot îmbolnăvi?! Dacă ştim cu toţii că ceea ce mâncăm ne poate îmbolnăvi, aflăm acum că şi vasele de gătit pot fi nocive pentru organism. Nutrienţii din alimente pot fi rapid distruşi dacă încălzim prea mult produsul în sine, iar unele metale grele din care sunt concepute oalele şi tigăile se pot scurge în propria noastră mâncare, arată un studiu efectuat la Centrul Medical „Johns Hopkins“ din SUA.

Oamenii de ştiinţă atrag atenţia că putem chiar cumpăra cele mai bune produse organice şi tot riscăm să ne otrăvim dacă nu le gătim în recipiente corespunzătoare.

TEFLONUL Unul dintre materialele cele mai familiare folosite pentru tigăile antiadezive este considerat cel mai periculos pentru sănătate. Spre exemplu, tigăile care conţin teflon sau acid perfluorooctanoic (PFOA) pot favoriza o scădere a calităţii spermei la bărbaţi, dar şi boli ale tiroidei, la ambele sexe. Totodată, unele studii arată că favorizează apariţia cancerului şi contribuie la creşterea nivelului colesterolului din sânge. În SUA, chiar s-a emis o directivă prin care toţi producătorii de tigăi vor elimina teflonul din alcătuirea produselor lor până în anul 2015.

ALUMINIUL Acesta este un element chimic neurotoxic care se poate infiltra uşor în mâncare şi care produce deseori arderea preparatelor. Aluminiul este cunoscut şi pentru faptul că poate distruge vitamina C din alimente. Oamenii de ştiinţă avertizează chiar că ne confruntăm cu o invazie a acestui metal, pe care îl găsim peste tot în aer, în apă, în sol, dar şi în farfurie, cu atât mai mult cu cât multe gospodine gătesc cu oale de aluminiu, iar multe mame împachetează mâncarea pentru şcoală a copiilor în folii de aluminiu.

CUPRUL Arama sau cuprul este foarte apreciată pentru că are proprietăţi de încălzire foarte bune. Însă vasele de gătit ce conţin cupru se deteriorează şi, în timp, acesta se scurge în alimentele preparate. Arama se oxidează uşor, produce săruri toxice, poate modifica gustul mâncării şi chiar poate cauza intoxicaţii severe.

INOXUL Oţelul inoxidabil este creat printr-un aliaj de fier şi carbon foarte uşor de întreţinut, nu arde mâncarea, fiind practic şi destul de rezistent. Dincolo de aceste avantaje, vasele din inox conţin şi alte elemente chimice, precum nichelul, titaniul şi arama, care, la rândul lor, pot ajunge în mâncare.

Taguri articol


12