Stilul de viaţă actual duce la răspândirea diabetului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Azi, Ziua de Luptă împotriva diabetului

Stilul de viaţă actual duce la răspândirea diabetului

Sănătate 14 Noiembrie 2011 / 00:00 684 accesări

Diabetul zaharat (în special cel denumit de tip 2, bazat pe obezitate) creşte exploziv în întreaga lume, inclusiv în România, atrag atenţia specialiştii Institutului Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice \"Prof. N.C. Paulescu\'\'. La apropiatul Congres al Federaţiei Internaţionale de Diabet (Dubai, decembrie 2011) se va face o nouă evaluare a acestei adevărate \"pandemii\", care stârneşte o îngrijorare crescândă, se arată într-un comunicat. Complicaţiile dramatice ale bolii, costurile, nenumăratele dificultăţi pe plan medico-social fac ca problema diabetului să fie de stringentă actualitate pentru întreaga societate umană. Cu prilejul Zilei Internaţionale a Diabetului, care se celebrează pe 14 noiembrie, specialiştii Institutului subliniază că o contribuţie hotărâtoare la expansiunea acestei boli o au factorii din mediul ambiant, reuniţi sub titulatura \"stilul de viaţă negativ al omului modern\": alimentaţie dezechilibrată şi nesănătoasă, deficit de activitate fizică, stres, fumat, poluanţi, abuzuri de toate felurile etc.. Lupta cu factorii menţionaţi poate reprezenta o cale reală de încetinire a progresivităţii diabetului zaharat. Medicii şi cercetătorii institutului sunt implicaţi în activităţi de cercetare axate pe screeningul tulburărilor de glicoreglare şi susţin acţiunile ce implică populaţia în vederea atenuării acestei pandemii de diabet zaharat.

În ceea ce priveşte numărul de diabetici, acesta este de aproximativ un milion, iar numărul copiilor a depăşit 2.000 anul trecut.

ACŢIUNI DE ZIUA DIABETULUI Azi, cu ocazia Zilei de luptă împotriva diabetului, în întreaga lume sunt organizate numeroase acţiuni menite să tragă un semnal de alarmă populaţiei faţă de boala care începe să facă „ravagii”. Şi la Constanţa, medicii, în colaborare cu asociaţii de profil, au organizat şi organizează unele acţiuni de informare. Ieri, Asociaţia Copiilor şi Tinerilor cu Diabet din judeţul Constanţa “Sweet Land”, în parteneriat cu City Park Mall, Centras Constanţa, Comitetul Român pentru Drepturile Copilului, filiala Constanţa, au continuat campania de educare iniţiată anul trecut, respectiv de testare a glicemiei, dar şi de informare. Ieri s-a lansat şi volumul „Surâsul dulce al Mariei - Diabetul între povară şi victorie”, cartea, un interviu cu Maria Mesaroş, reprezentând o lecţie de viaţă şi se adresează oricărui gen de cititor. Diagnosticată cu diabet insulino-dependent la vârsta de 10 ani, Maria povesteşte cu sinceritate trăiri şi secvenţe de viaţă care au transformat-o dintr-un caz disperat într-un campion al voinţei şi al altruismului. Astăzi, la 51 de ani, Maria îşi dedică viaţa diabeticilor şi consideră afecţiunea doar „provocarea care i-a schimbat destinul”. „Diabetul este o boala cronică gravă care, din păcate, în ultimii ani s-a răspândit foarte mult. Prin acest eveniment dorim să atragem atenţia asupra acestui fapt şi, în acelaşi timp, să arătăm că printr-o atitudine responsabilă, prin comunicare şi implicare, această afecţiune poate fi controlată”, a declarat preşedintele Asociaţiei “Sweet Land”, Liliana Moldoveanu. Azi, campaniile de informare şi educare vor continua atât în unele unităţi de învăţământ din judeţ cât şi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, la compartimentul de diabet şi boli de nutriţie.



12