Stilul vestimentar al lui Michelle Obama, subiect de speculaţii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Stilul vestimentar al lui Michelle Obama, subiect de speculaţii

Monden 19 Ianuarie 2009 / 00:00 826 accesări

Viitoarea Primă Doamnă a Americii nu a dezvăluit deocamdată ce rochie va purta la balul de după ceremonia de învestire în funcţia de preşedinte a soţului ei, ceea ce a suscitat speculaţii aprinse în rîndul pasionaţilor de modă din lumea întreagă. Ţinutele soţiilor preşedinţilor americani au reprezentat întotdeauna un subiect aprins de discuţii şi au fost denumite, totodată, „povara Primei Doamne”. Mary Todd Lincoln, soţia celui de-al 16-lea preşedinte american, obişnuia să se plîngă că toate privirile erau aţintite asupra ei, obligînd-o să poarte cele mai scumpe toalete din acea vreme. Pe de altă parte, Rosalyn Carter, nu acorda la fel de multă atenţie respectării etichetei vestimentare.

Multe din Primele Doamne ale Americii au reprezentant adevărate „manechine promoţionale” pentru designerii americani, printre acestea Jackie Kennedy şi Nancy Reagan. Dacă ziua de marţi îi va aparţine lui Barack Obama, seara care va urma ceremoniei de învestire va fi ocazia cu care toţi ochii se vor aţinti asupra soţiei sale, la balul de inaugurare a noii administraţii prezidenţiale. Ţinutele de la ceremonia de învestitură şi mai ales rochiile de la balul de inaugurare au devenit adevărate „simboluri ale Americii”. Multe din Primele Doamne au trecut cu bine proba de foc a balului. Astfel, Florence Harding, soţia fostului preşedinte Warren Harding, a purtat o rochie iridescentă de tul, acoperită cu bănuţi metalici şi mărgele colorate. Pe de altă parte, Jacky Kennedy a creat senzaţie la balul de inaugurare al soţului ei, unde a purtat o rochie de culoarea fildeşului acoperită de o capă. O gafă majoră a fost comisă însă de Rosalyn Carter, care a venit la balul de inaugurare prezidenţial cu aceeaşi rochie pe care o purtase la balul organizat în momentul în care Jimmy Carter a preluat funcţia de guvernator al statului Georgia. Rochia sclipitoare din lame, cu un umăr dezgolit, pe care Nancy Reagan a purtat-o la balul inaugural al soţului ei a fost considerată o rochie mult prea opulentă pentru recesiunea din anul 1981. În ceea ce o priveşte pe Hillary Clinton, experţii în modă consideră că s-a străduit, poate, să placă prea mult, rezultatul fiind că nimeni nu a fost prea încîntat de ţinuta din tafta purpurie pe care a afişat-o la balul din 1993. În mod similar, rochia Laurei Bush, din mătase roşie, opera unui designer texan, a primit puţine aprecieri pozitive în 2000.

După ce revista „Vogue” a inclus-o în paginile sale la sfîrşitul lui 2007, puţini au mai îndrăznit să nege statutul de „simbol al modei” al lui Michelle Obama. Publicaţia „Wear Daily”, adevărată biblie în lumea modei, a lansat un site prin intermediul căruia designerii au fost invitaţi să posteze schiţe ale ţinutei pe care ei consideră cea mai potrivită pentru Michelle Obama. Şi prestigiosul „The Washington Post” a organizat un concurs, prin care cititorii erau invitaţi să posteze comentariile şi ideile lor despre modul în care trebuie să arate rochia Primei Doamne a Americii, la balul de inaugurare. Surse din anturajul viitoarei familii prezidenţiale susţin că Michelle Obama va decide ce rochie să poarte chiar în ziua respectivă.

Balul oficial de inaugurare datează din 1809, de cînd Dolly Madison, Prima Doamnă a SUA, a organizat o gală la Long\'s Hotel, cu ocazia căreia au fost vîndute 400 de bilete, la preţul de patru dolari fiecare. Balul inaugurării a devenit unul din momentele importante ale aristocraţiei din Washington pînă în 1913, cînd Woodrow Wilson l-a anulat, susţinînd că a devenit mult prea frivol. În 1917, balul a fost din nou anulat, din cauza Primului Război Mondial. Timp de mulţi ani de atunci, balurile de inaugurare au devenit baluri de caritate, pînă cînd Harry Truman l-a redeschis, oficial, în 1949.

Şi cele două fiice ale lui Barack şi Michelle Obama vor trebui să se obişnuiască să crească sub luminile proiectoarelor. Malia, de zece ani şi Sasha, de şapte ani, care au cucerit opinia publică în timpul campaniei tatălui lor, sînt cei mai mici copii de la Casa Albă de la cei ai lui Kennedy, în anii \'60. Puţini copii din lume îşi pot invita prietenii într-o casă care are propria sală de bowling, un cinema şi un teatru, fără a număra cele 130 de camere unde se pot juca de-a v-aţi ascunselea. În pofida acestor privilegii, fetiţele riscă să nu poată scăpa de privirile publice pentru a creşte în linişte, într-o lume în care mijloacele de comunicare sînt omniprezente. „Pentrul moment nu sînt timide, nu sînt pretenţioase. Şi una dintre principalele noastre priorităţi în următorii patru ani va fi de a le menţine aşa cum sînt”, a mărturisit recent Barack Obama. Michelle Obama a avertizat că fetele nu vor fi prea răsfăţate şi va trebui să continue să îşi facă patul şi curăţenie în cameră, urmînd să se culce la ora 20.30.

În alte vremuri, copiii puteau să se joace liniştiţi pe holurile Casei Albe. Cei doi fii ai lui Abraham Lincoln deranjau personalul sunînd pentru orice, iar unul dintre copiii lui Theodore Roosevelt a intrat într-o zi cu un cal în clădire. Fiii lui John Kennedy, alintat John-John, este subiectul unei fotografii celebre în care se joacă sub biroul tatălui său. În ultimii ani, copiii preşedinţilor au fost mai puţin expuşi public. Bill şi Hillary Clinton şi-au protejat cu îndîrjire fiica, pe Chelsea, care atunci cînd a ajuns la Casa Albă avea stîngăciile caracteristice celor 12 ani ai săi şi pe care comicii de televiziune nu au scutit-o de ironii. La 28 de ani, ea refuză în continuare interviurile. Fiica lui Jimmy Carter, Amy, avea o căsuţă într-un copac din parcul Casei Albe, unde îşi invita pritenele, dar a avut o copilărie mai degrabă solitară şi în prezent duce o existenţă discretă, alături de soţul şi fiul său. Este dificil de anticipat dacă fiicele lui Obama se vor simţi într-o zi acasă la Casa Albă, chiar dacă au dreptul să îşi decoreze camerele cu afişe cu Jonas Brothers, idolii lor.



12