Ştim să ne păzim de bacteriile ucigaşe!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Constanţa. Monitorizare draconică a infecţiilor nosocomiale

Ştim să ne păzim de bacteriile ucigaşe!

Eveniment 01 Septembrie 2011 / 00:00 839 accesări

La nivel global, infecţiile nosocomiale constituie o adevărată problemă în toate sistemele de sănătate. Managerii de spitale fac totul pentru a ţine cât mai departe infecţiile intraspitaliceşti, astfel încât acestea să nu pună în pericol sănătatea, sau chiar viaţa pacienţilor. Sunt derulate fel şi fel de programe de prevenire dar şi de monitorizare, la nivelul marilor spitale existând nuclee epidemiologice care ţin întreaga situaţie sub control. Din păcate, nu toate spitalele reuşesc să ţină la mare distanţă infecţiile intraspitaliceşti, existând şi situaţii când bacteriile înving, fiind curmate vieţi omeneşti. Victime sunt, de regulă, pacienţi cu imunitatea scăzută, pacienţi care sunt la pat, cu diferite plăgi. Printr-o asemenea tragedie a trecut, zilele trecute, şi Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Apostol Andrei din Galaţi. Este vorba despre o contaminare cu acinetobacter (acinetobacter baumanii este o bacterie întâlnită de obicei în infecţiile intraspitaliceşti, una dintre surse fiind aparatele de aer condiţionat). Doi pacienţi şi-au pierdut viaţa la Spitalul din Galaţi, altul fiind în stare gravă. Directorul medical al unităţii sanitare din Galaţi, Dorel Firescu, se apără, precizând că „infecţia nu a fost esenţială, determinantă şi starea comatoasă a celor doi pacienţi ducea oricum la deces”. „Din păcate, acinetobacter, care populează serviciile de terapie intensivă din toată lumea, s-a fixat pe aceşti bolnavi cu sănătatea depreciată”, a spus Dorel Firescu, susţinând că nu există motive de panică din cauza acestei bacterii foarte răspândite în spitalele din lume.

NU TREBUIE SĂ NE PANICĂM Chiar dacă acinetobacter este „vedeta” serviciilor de terapie intensivă din întreaga lume, conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa ne linişteşte, dând chiar asigurări că în spitalele constănţene nu sunt probleme şi nici nu vor fi asemenea incidente cu final tragic. Motivul? „Există o monitorizare, pot spune, chiar draconică a infecţiilor nosocomiale. Vrem ca totul să fie ţinut sub control foarte atent şi să nu ne ascundă nimic. Mai mult, dacă în urma verificărilor noastre vom constata infecţii de spital, iar managerii nu le-au raportat, îi vom amenda substanţial pe cei răspunzători”, spune reprezentantul Ministerului Sănătăţii în teritoriu.

LA NIVELUL JUDEŢULUI CONSTANŢA, ÎN PRIMUL SEMESTRU AL ANULUI AU FOST RAPORTATE 18 CAZURI DE INFECŢII NOSOCOMIALE, DIN CARE ŞASE CAZURI LA SPITALUL DE BOLI INFECŢIOASE, CINCI CAZURI LA SPITALUL DE URGENŢĂ CONSTANŢA ŞI ŞAPTE CAZURI LA SPITALUL MUNICIPAL MEDGIDIA

Din nou, directorul executiv al DSPJ, dr. Constantin Dina, asigură că niciuna din aceste infecţii depistate nu a pus în pericol sănătatea şi nici viaţa pacienţilor. „Au fost infecţii de spital pe care specialiştii nu le consideră de risc”, linişteşte dr. Dina. Totodată, el asigură că totul este sub control, iar verificările se fac periodic. Chiar ieri, echipele de specialişti ale DSPJ au mers pentru monitorizare şi prelevare de probe în spitalele din Medgidia (Spitalul Municipal), Eforie Sud (Secţia de Ortopedie, Traumatologie şi Recuperare Medicală), Constanţa (Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă).

SPITALELE CONSTĂNŢENE CARE NU AU SERVICII PROPRII DE MONITORIZARE A INFECŢIILOR NOSOCOMIALE SUNT VERIFICATE, PERIODIC, DE SPECIALIŞTII DIRECŢIEI DE SĂNĂTATE

„Am alcătuit echipe de specialişti care merg în spitalele care nu au servicii de monitorizare a infecţiilor intraspitaliceşti. La fel ca în toate celelalte situaţii, sunt prelevate probe de pe toate suprafeţele, se verifică dacă sunt asigurate toate dezinfectantele, dacă se respectă cu stricteţe normele de igienă. Sunt prelevate probe inclusiv din plăgile bolnavilor”, mai declară directorul dr. Dina. Şeful DSPJ crede că infecţiile sunt ţinute la distanţă şi datorită limitării accesului în spitale, astfel că circuitul persoanelor civile este mai limitat. „Rugăm pacienţii să înţeleagă, încă o dată, cât de importantă este limitarea aparţinătorilor în spital. Toate aceste măsuri sunt luate spre binele lor”, spune medicul directorul.

CEL MAI MARE SPITAL DIN JUDEŢ, SUB CONTROL Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa este cel mai mare din judeţul nostru, spital la care, în special vara, apelează un număr mult mai mare de pacienţi, veniţi din toată ţara pe litoral. Astfel că şi riscurile sunt mai mari. Şi managerul SCJU, dr. Dan Căpăţână, linişteşte populaţia, în contextul incidentului de la Galaţi, precizând că toate infecţiile intraspitaliceşti depistate până acum nu au constituit niciun risc major pentru pacienţi. La nivelul SCJU există, de ani buni, un serviciu de monitorizare a infecţiilor de spital, coordonat de dr. Monica Dişea, care raportează imediat toate infecţiile, după care sunt luate toate măsurile ce se impun. Dr. Căpăţână a precizat, la rândul său, metodele de monitorizare, respectiv recoltarea de probe microaerogene şi de pe suprafeţe, inclusiv din apă, probe ce se execută la două săptămâni sau o dată pe lună, în funcţie de riscuri. „Cel mai des se merge în blocurile operatorii, dar şi în secţiile considerate a fi de mare risc”, a declarat directorul SCJU. În secţiile de obstetrică – ginecologie, chirurgie, neonatologie, anestezie terapie intensivă (ATI), blocuri operatorii sunt folosite, pentru sterilizarea încăperilor într-un timp foarte scurt, aparate cu nebulizator. Acestea au în componenţă substanţe dezinfectante speciale care au capacitatea de a distruge infecţiile de spital. Cât priveşte sistemul de ventilaţie mecanică ce se foloseşte pentru bolnavii din secţia ATI, managerul a dat asigurări că sunt respectate cu stricteţe toate recomandările OMS, vizavi de întreţinerea acestora, eliminând astfel toate speculaţiile ce au fost făcute referitoare la decesul unor pacienţi spitalizaţi pe ATI. Şi privitor la sistemul de ventilaţie din spital, managerul a liniştit precizând că sunt utilizate filtre de ultimă generaţie. Şi pentru a fi siguri că totul este sub control, dr. Căpăţână a apelat şi la specialiştii DSPJ, care să realizeze, la rândul lor, noi controale, să preleveze probe care să le prelucreze inclusiv în laboratoarele direcţiei.



12