Crearea unei brigăzi de menţinere a păcii, formată din Ucraina, Polonia şi Lituania, reprezintă o tentativă a Occidentului de a câştiga favoarea fostelor republici sovietice, în situaţia în care nu le includ oficial în structurile NATO, susţine un analist rus. Miniştrii Apărării din Ucraina, Polonia şi Lituania au semnat o scrisoare în care îşi manifestă intenţia de a înfiinţa o brigadă comună de menţinere a păcii, LitPolUkrBrig.
Ministrul polonez al Apărării, Stanislaw Komorowski, a anunţat înfiinţarea unei brigăzi comune cu ocazia celei de-a şaptea consultări informale a oficialilor de rang înalt din cadrul NATO cu Ucraina, la care au participat miniştri ai Apărării şi reprezentanţi din Ucraina şi din ţări membre NATO. “Am semnat o scrisoare în care sunt menţionate intenţiile noastre de a înfiinţa o brigadă ucraineano-polonezo-lituaniană. Am semnat-o alături de ministrul lituanian al Apărării, Rasa Jukneviciene şi cel polonez, Stanislaw Komorowski”, a declarat, la Bruxelles, ministrul ucrainean al Apărării în exerciţiu, Valeri Ivascenko. “Este un fel de corespondent în domeniul militar al Parteneriatului Estic”, a afirmat Komarowski.
Ucraina aspiră să acceadă la structurile NATO de la preluarea puterii, în ianuarie 2005, de către preşedintele pro-occidental Viktor Iuşcenko. Aderarea Ucrainei şi Georgiei la NATO a fost susţinută puternic de administraţia fostului preşedinte american George W. Bush, dar aceasta a fost amânată pe fondul presiunilor exercitate de Germania şi Franţa în 2008, la summit-ul NATO de la Bucureşti.