Stolojan - premierul desemnat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Stolojan - premierul desemnat

Politică 11 Decembrie 2008 / 00:00 472 accesări

Imediat după aflarea rezultatelor alegerilor din 30 noiembrie, partidele parlamentare au intrat în hora negocierilor în vederea formării unei alianţe solide care să ofere României un Guvern stabil capabil să conducă ţara pe drumul care ocoleşte criza economică mondială. Cel puţin aşa s-au exprimat atît liderii partidelor parlamentare cît şi preşedintele României, Traian Băsescu. După doar două zile de discuţii aprinse, PNL a fost exclus din ecuaţia noului Guvern, singurii actori rămaşi pe scenă fiind PD-L, PSD şi UDMR. Atît, liderul PD-L, Emil Boc, cît şi liderul PSD, Mircea Geoană au fost destul de zgîrciţi în declaraţii preferînd să pună la punct toate detaliile înainte de a ieşi să oficializeze relaţia de colaborare la guvernare pentru următorii patru ani. Nu de aceeaşi părere cu ei a fost şi preşedintele Băsescu care, ieri, l-a desemnat pe viitorul prim ministru, în persoana lui Theodor Stolojan. Şeful statului a afirmat că a avut în vedere să desemneze o persoană capabilă să înţeleagă resursele crizei economice şi cu suficientă autoritate pentru a gestiona buna funcţionare a Guvernului şi a instituţiilor statului într-o perioadă în care România este afectată de criza economică internaţională. Mai mult decît atît, şeful statului a demontat şi mitul schimbului de premier după doi ani, precizînd că, în cazul în care Theodor Stolojan va primi votul Parlamentului pentru a fi prim-ministru, mandatul acestuia va fi unul de patru ani şi nu unul fracţionat. Numirea lui Stolojan nu a mirat pe nimeni. În primul rînd desemnarea lui Stolojan a fost preţul lacrimilor vărsate în 2004 de Băsescu atunci cînd Stolojan i-a oferit pe tavă postul de la Cotroceni. În al doilea rînd, Stolojan s-a dovedit în cei patru ani de cînd Băsescu este preşedinte, că este un fidel ucenic politic al acestuia.

Obiectiv: Formarea Guvernului şi învestirea lui pînă pe 22 decembrie

Revenind la partea negocierilor, reprezentanţii PSD şi PD-L nu au finalizat acest proces. Nominalizarea lui Stolojan este cu atît mai ciudată, cu cît cele două partide nu ajunseseră la un consens, atunci cînd Băsescu a trecut de la lacrima din colţul ochiului şi „dragă Stolo“, la zîmbete şi desemnarea lui Stolojan ca viitorul premier. Săptămîna trecută, şeful statului, în încercarea de a părea echilibrat, solicita partidelor stabilirea unei coaliţii parlamentare. Desemnarea lui Stolojan a venit la doar cîteva minute după ce şeful statului convocase la Cotroceni liderii partidelor parlamentare. În aceeaşi perioadă, la Senat, comisiile de negociere ale PD-L şi PSD se aflau în plin proces de negociere, cînd au aflat de la televizor cine va fi viitorul şef al Guvernului. Calitatea de jucător a lui Băsescu a ieşit din nou în evidenţă, încercînd să demonstreze atît celor din PD-L cît şi celor din PSD că are toate pîrghiile la Palatul Cotroceni. După desemnare, Theodor Stolojan a făcut şi prima sa declaraţie: „Obiectivul principal este formarea Guvernului, în zece zile, astfel încît să fie investit pînă în 22 decembrie“. Theodor Stolojan a anunţat că va colabora cu reprezentanţii PD-L, cu reprezentanţii PSD şi cei ai UDMR, cele două formaţiuni care şi-au manifestat dorinţa de a colabora la guvernare cu democrat-liberalii, în ideea de a realiza programul de guvernare. Avînd în vedere că PSD a condiţionat participarea la guvernare alături de PD-L, dar fără UDMR, declaraţia lui Stolojan nu face decît să îngreuneze negocierile dintre PD-L şi PSD.

Reacţii în presa internaţională

Agenţiile de presă internaţionale acordă spaţii ample nominalizării lui Theodor Stolojan pentru funcţia de prim-ministru al României, remarcînd rolul important pe care fostul expert al Băncii Mondiale îl va avea în această perioadă. „Preşedintele României, Traian Băsescu, l-a nominalizat pe fostul expert al Băncii Mondiale Theodor Stolojan în funcţia de premier. Nominalizarea are rolul de a transmite un semnal puternic de stabilitate politică în contextul crizei economice globale“, notează agenţia Associated Press. „Desemnarea unui economist pentru funcţia de premier intervine în contextul în care democrat-liberalii şi social-democraţii, la egalitate după alegerile parlamentare, se apropie de un acord pentru formarea unei coaliţii. Cele două formaţiuni rivale au o majoritate confortabilă în noul Parlament, dar relaţiile dintre ele riscă să afecteze coeziunea viitorului guvern“, explică Agenţia France Presse. „Misiunea lui Stolojan, obişnuit cu turbulenţele economice din primul său mandat, va fi foarte importantă, în condiţiile în care România riscă să fie afectată de criză economică în 2009“, încheie AFP.



12