Stomacul gol declanşează migrene

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Stomacul gol declanşează migrene

Monden 27 Iunie 2014 / 00:00 347 accesări

Multe persoane care suferă de migrenă consideră că unele alimente pot declanşa crizele. A avea stomacul gol constituie, însă, un factor de risc. Nu s-a demonstrat legătura cauză - efect în privinţa alimentelor ce ar putea declanşa migrene, cu excepţia cafelei. Acest lucru nu înseamnă că legătura lipseşte, ci numai că nicio dovadă ştiinţifică nu permite incriminarea directă a unui aliment sau altul. Factorii alimentari stabiliţi sunt de ordin mai general, o componentă alergică, precum ouă, ciocolată, căpşuni sau fructe de mare, amestecuri chiar şi moderate de băuturi alcoolice, o masă prea bogată sau, dimpotrivă, insuficientă.

Eliminarea unei mese, de obicei a micului dejun, reprezintă un comportament de mare risc pentru persoanele cu migrene, care îşi expun astfel organismul la hipoglicemie, lucru ce afectează îndeosebi creierul. Pentru a continua să facă faţă nevoilor, presiunea sanguină creşte, ceea ce poate provoca o migrenă. Se pot observa variaţii bruşte ale glicemiei, cu aceleaşi efecte, când se consumă un aliment foarte dulce pe stomacul gol. În acest context, legătura dintre alcool, mai ales vin, şi migrenă se explică prin faptul că s-a băut pe stomacul gol sau în stare de oboseală. Specialiştii recomandă respectarea ritmului de trei mese pe zi şi, eventual, două gustări, să nu se sară peste nicio masă, să nu se facă abuz de snack-uri, fiindcă pot duce la creşterea glicemiei şi, prin urmare, a riscului de migrenă. În plus, este recomandabil consumul regulat de apă pe parcursul zilei, cel puţin 1,5 litri în total, deoarece o uşoară deshidratare poate declanşa o criză.

Taguri articol


12