Stop acţiunilor criminale din oncologie!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Federaţia Bolnavilor de Cancer trage un nou semnal de alarmă. Drama pacienţilor cu cancer continuă

Stop acţiunilor criminale din oncologie!

Sănătate 28 Februarie 2012 / 00:00 485 accesări

Bolnavii de cancer din România, plătitori de taxe şi contributori la bugetul sistemului naţional de sănătate, au ajuns în situaţia de a-şi asigura tratamentul recurgând la medicamente cumpărate din străinătate, pe propria cheltuială, spune preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC), Cezar Irimia. El a precizat că absenţa morfinei, caz recent mediatizat, nu este singura deficienţă majoră a programului oncologic naţional. „Sistemul clawback şi impunerea unor preţuri nesustenabile pentru medicamentele cu prescripţie medicală au generat dispariţia de pe piaţa românească a unor produse indispensabile tratamentului persoanelor suferind de cancer.

Retragerea principalului ofertant de morfină reprezintă doar partea vizibilă a icebergului de probleme cu care se confruntă oncologia şi care, de-a lungul anilor, au fost semnalate atât autorităţilor cât şi opiniei publice de către FABC”, declară Irimia. El consideră că semnalele de alarmă nu au fost luate în serios, programul de oncologie fiind pe mai departe subfinanţat şi, în mod implicit, această indiferenţă se transformă într-o condamnare la moarte a suferinzilor de cancer. „Mai mult, instituţiile abilitate au reacţionat agresiv la apelurile FABC, mergând până la excluderea reprezentanţilor pacienţilor de la diversele discuţii şi negocieri care îi privesc în mod direct pe bolnavii de cancer”, spune, indignat, preşedintele FABC. În condiţiile în care bugetul alocat rămâne insuficient, listele cu pacienţi în aşteptarea medicaţiei care prelungeşte durata de viaţă cresc permanent, multora ajungându-le rândul la tratamente când, deja, este prea târziu.

INTERZICEREA DE CĂTRE CASA NAŢIONALĂ DE ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE (CNAS) A ELIBERĂRII DIN FARMACIILE CU CIRCUIT DESCHIS A MEDICAŢIEI ONCOLOGICE INJECTABILE PRESCRISE DE MEDICII ONCOLOGI A CONDUS LA OPRIREA TRATAMENTULUI A FOARTE MULŢI BOLNAVI DIN CAUZA BUGETULUI INSUFICIENT ALOCAT SPITALELOR, CONSTITUIND ÎNCĂ O BARIERĂ ÎN VIAŢA PACIENŢILOR

Reprezentanţii FABC susţin că medicii, pe de altă parte, sunt puşi în situaţia de a decide cine primeşte şi nu tratament, fiind, totodată, ameninţaţi de către CNAS şi de către casele judeţene cu imputarea valorii medicamentelor recomandate. „Dincolo de caracterul, evident „criminal”, al modului în care Ministerul Sănătăţii şi CNAS tratează problema oncologiei, situaţia care se perpetuează de ani are efecte economice negative: costurile pentru refacerea stării de sănătate a populaţiei cresc exponenţial. Facem apel la autorităţi să abordeze problema de urgenţă, într-o manieră globală, dincolo de interesele de moment şi să se gândească la toate consecinţele pe care subfinanţarea sistemului le implică asupra cetăţenilor României”, este mesajul preşedintelui FABC, Cezar Irimia, care speră ca drepturile pacienţilor să devină o prioritate şi că autorităţile nu vor invoca argumentul crizei, sacrificând pacienţii. Reprezentanţii FABC aşteptă, în egală măsură, ca reglementările în materie de oncologie să respecte criteriile transparenţei, onestităţii şi dreptului la viaţă al pacienţilor români. „Am decis că nu ne vom opri din proteste şi acţiuni radicale, decât atunci când situaţia noastră va intra pe un făgaş de normalitate şi vom fi prezenţi, cu votul nostru, acolo şi atunci când se decide pentru noi”, promite Cezar Irimia.



12