Parlamentării vor să le interzică școlilor să mai blocheze posturile de titular pentru profesorii care renunță la ele și își găsesc alte locuri de muncă. În acest moment, un dascăl titular poate blocă un post chiar și zece ani dacă alege să plece să predea la altă școală sau chiar să iasă din sistem.
Conform unui proiect de lege, pentru cadrele didactice titulare care vor să plece prin detașare în altă instituție posturile vor rămâne blocate mai puțin timp. Mai exact, un profesor care se detașează la o unitate de învățământ din București, blocându-și postul obținut într-un sat, de exemplu, va putea preda în acest oraș doar trei ani, după care este obligat să activeze în județul unde a reușit să se titularizeze, arată un proiect de lege care urmează să fie dezbătut în Parlament.
Legea actuală prevede că un dascăl detașat în urmă cererii sale sau ca urmare a unei hotărâri a Inspectoratului școlar, își poate ține postul rezervat de-a lungul a zece ani consecutivi. „Fiecare instituție de învățământ își dorește cadre didactice stabile, însă din cauza că sunt puține catedre unde candidații se pot titulariza, iar o bună parte din acestea se află în zone din mediul rural sau dezavantajate, se întâmplă des ca, după ce posturile vacante sunt ocupate, titularii să solicite imediat detașarea într-o altă localitate. Astfel, elevii din comunele sau satele mici rămân fără pedagogi pregătiți, iar școlile de acolo sunt nevoite să apeleze la suplinitori, pentru că posturile de unde s-au detașat cadrele didactice după examenul de titularizare nu mai sunt vacante și se pot ocupă doar temporar. Nu în puține cazuri detașarea persistă chiar și pentru decenii, iar elevii și instituția sunt văduviți de posibilitatea de a dispune de personal bine calificat“, a explicat deputatul Szabo Odon, inițiatorul proiectului.
Inițiativa se poate dovedi bună, în ideea în care încurajează stabilitatea dascălilor la catedră, iar elevii au rezultate mai bune dacă nu schimbă profesorii an de an. Totuși, măsură nu va fi una agreată de către mulți profesori titulari, care până acum aveau siguranță postului de titular pentru o perioadă de până la zece ani.