„Stop cadru istoric” centenar - și în august, la Muzeul de Istorie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Stop cadru istoric” centenar - și în august, la Muzeul de Istorie

Cultură 23 Iulie 2014 / 00:00 479 accesări

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța este locul unde fiecare exponat are câte o poveste veche de sute sau mii de ani. Există însă și obiecte „tinere”, ale căror povești abia dacă numără o sută de ani, dar a căror istorie nu este mai puțin spectaculoasă. Este și cazul expoziției temporare „Stop cadru istoric: Vizita familiei imperiale ruse la Constanţa (1914) în imagini şi documente de epocă”, deschisă în Aula „Adrian Rădulescu”. Cele 23 de panouri care alcătuiesc „Stop cadrul istoric” sunt structurate pe trei secţiuni: pregătirile diplomatice şi locale pentru marele eveniment, care a avut loc pe 1/14 iunie 1914, vizita propriu-zisă, de aproximativ 12 ore, a ţarului şi familiei sale şi ecourile acestui moment istoric în presa locală şi internaţională, dar şi evocarea acestui eveniment de către regina Maria în volumul de memorii „Povestea vieţii mele”.

Documentele şi imaginile de epocă provin din Arhiva Diplomatică a Ministerului Afacerilor Externe al României şi Arhivele Naţionale ale României - Fondul Casa Regală, precum şi din colecţii particulare. Expoziţia este realizată în parteneriat cu Serviciul Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale, Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I“ - Filiala Constanţa şi Biblioteca Judeţeană „Ioan N. Roman”.

URMEAZĂ „REGELE URMĂRIT” Expoziția care redă vizita țarului Rusiei la Constanța va rămâne deschisă la MINAC până în a doua decadă a lunii august, când va fi înlocuită de o altă expoziție dedicată veacului al XX-lea. Este vorba despre „Regele urmărit. Mihai I al României în dosarele Securităţii”, expoziție organizată de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).

Materialele care alcătuiesc această expoziție itinerantă redau perioada exilului, când Mihai I al României a devenit subiect al urmăririi informative coordonate de poliţia politică. „Regele urmărit” reunește documente emise de Securitate pe toată durata urmăririi informative în exil a membrilor familiei regale (1948 - 1989), fotografii, o parte dintre ele inedite, puse la dispoziţie de Casa Regală a României și articole de presă.



12