În urmă cu un veac, la Constanţa se petrecea un eveniment care suscita interesul presei şi al puterilor internaţionale, fără a mai socoti impactul pe care l-a avut pe plan naţional şi local: vizita ţarului Nicolae al II-lea şi a familiei sale. Evenimentul centenar nu putea să treacă nemarcat, la malul mării, de Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC), ce are ca menire păstrarea şi redarea memoriei trecutului. Astfel s-a născut şi expoziţia temporară „Stop cadru istoric: Vizita familiei imperiale ruse la Constanţa (1914) în imagini şi documente de epocă”.
23 DE PANOURI, TREI SECŢIUNI Expoziţia foto-documentară a fost vernisată vineri, în Aula „Adrian Rădulescu” a MINAC, în prezenţa organizatorilor - directorul MINAC, dr. Gabriel Custurea, muzeograful Delia Cornea, dar şi directorul filialei Constanţa a Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I”, dr. Costin Scurtu, alături de consulul Federaţiei Ruse la Constanţa, Mikhail Reva, şi viceconsulul Turciei, Ozgen Topcu. Cele 23 de panouri care alcătuiesc „Stop cadrul istoric” sunt structurate pe trei secţiuni: pregătirile diplomatice şi locale pentru marele eveniment, care a avut loc pe 1/14 iunie 1914, vizita propriu-zisă, de aproximativ 12 ore, a ţarului şi familiei sale şi ecourile acestui moment istoric în presa locală şi internaţională, dar şi evocarea acestui eveniment de către regina Maria în volumul de memorii „Povestea vieţii mele”.
„Am intitulat sugestiv expoziţia „Stop cadru istoric”, deoarece nu trebuie să uităm că atunci a fost realizat şi un film documentar, o înregistrare de 3 minute şi 18 secunde, care surprinde momentul în care familia imperială este întâmpinată la Constanţa de familia regală română. De asemenea, expoziţia a fost gândită ca o evocare a acelui moment prin mijlocirea fotografiilor, documente care provin din arhivele instituţiilor partenere, dar şi de la colecţionarii constănţeni”, a precizat muzeograful MINAC, dr. Delia Cornea.
APARAT DE FOTOGRAFIAT DE EPOCĂ Expoziţia a fost realizată în parteneriat cu Serviciul Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale, Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I“ - Filiala Constanţa şi Biblioteca Judeţeană „Ioan N.Roman”. Documentele şi imaginile de epocă provin din Arhiva Diplomatică a Ministerului Afacerilor Externe al României şi Arhivele Naţionale ale României - Fondul Casa Regală, precum şi din colecţii particulare. Extrase din presa locală a vremii şi câteva medalii, care redau monumente, evenimente şi personalităţi semnificative de la începutul secolului al XX-lea, completează expoziţia. De altfel, un aparat de fotografiat cu o înălţime de aproape doi metri, cam de o vârstă cu momentul centenar, a întregit atmosfera de epocă oferită de expoziţia documentară.
Expoziţia „Stop cadru istoric: Vizita familiei imperiale ruse la Constanţa (1914) în imagini şi documente de epocă” va rămâne deschisă la MINAC toată luna iulie.