STOP meditațiilor cu elevii de clasă! Totul trebuie fiscalizat!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Codul bunelor maniere în cancelarie

STOP meditațiilor cu elevii de clasă! Totul trebuie fiscalizat!

Educație 07 Octombrie 2018 / 16:52 2489 accesări

Codul Etic al Profesorului prevede interzicerea meditațiilor acordate elevilor de la clasele unde cadrele didactice predau. Documentul interzice solicitarea, acceptarea sau colectarea de către profesori a unor sume de bani sau cadouri, precum și impunerea unor materiale auxiliare contra-cost. Un fost ministru al Educației recomandă chiar sancționarea profesorilor care nu respectă aceste prevederi și fiscalizarea veniturilor care provin din meditații.

Puțini știu că există un cod etic al profesorilor. Și mai puțini țin cont de el! Un fost ministru al Educației atrage atenția asupra conținutului acestuia și, mai ales, asupra meditațiilor - această sursă extraordinară de venit a cadrelor didactice din învățământul românesc. Codul Etic al Profesorului prevede interzicerea meditațiilor pe care profesorii le dau către copiii din propria clasă. De asemenea, documentul interzice solicitarea, acceptarea sau colectarea de către personalul didactic a unor sume de bani sau cadouri, precum și impunerea unor materiale auxiliare contra-cost. Fostul ministru al Educației, Valentin Popa, afirmă că profesorii care nu respectă aceste prevederi ar trebui să fie sancționați.

Valentin Popa a declarat că, potrivit noului Cod de Etică pentru învățământul preuniversitar, profesorii pot acorda meditații, cu excepția elevilor de la clasă, cu mențiunea ca activitatea să fie fiscalizată. „Evident că este o activitate care poate fi desfășurată, doar să fie fiscalizată. Sigur, nu meditații la propriii elevi. Evident. În Codul de etică este această prevedere, că nu pot să facă meditații cu elevii de la clasă“, a spus Popă, într-o conferința de presă desfășurată la sediul Ministerului Educației, conform Agerpres. El a precizat că, odată ce există „un Cod de etică, ce stipulează foarte clar acest lucru, în continuare astfel de situații trebuie să fie tratate de comisiile de disciplină de la nivelul fiecărei școli“. „Documentele subsecvențe ar trebui să prevadă și sancțiuni pentru așa ceva“, a comentat fostul ministru.

Codul Etic al Profesorului sau Codul de Etică pentru învățământul preuniversitar conține patru capitole principale în care se face referire la valorile și normele de conduită pe care trebuie să le respecte un cadru didactic. El prevede norme de conduită ale profesorilor, cum ar fi: denunțarea oricăror forme de violentă asupra elevilor, interzicerea hărțuirii și a relațiilor sexuale cu ei, precum și încurajarea toleranței și a diversității.

Cel mai disputat aspect al acestui document se referă la meditațiile pe care profesorii le acordă propriilor elevi de la clasă. Conform codului etic, în relația cu părinții, profesorii trebuie să respecte confidențialitatea informațiilor și dreptul la viață privată, iar în relația cu colegii de cancelarie trebuie să fie solidari cu ei în situații în care interesul comun este binele educației, dar și să semnaleze eventuale fraude intelectuale și plagiatele.

În plus, documentul interzice solicitarea, acceptarea sau colectarea de către personalul didactic a unor sume de bani sau cadouri, precum și impunerea unor materiale auxiliare contra-cost.



12