Stop vaccinării bebeluşilor împotriva tuberculozei!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
S-a cerut expertiză de specialitate Ministerul Sănătăţii a decis

Stop vaccinării bebeluşilor împotriva tuberculozei!

Sănătate 23 Noiembrie 2012 / 00:00 483 accesări

Încă din luna august a acestui an, vaccinarea împotriva tuberculozei (TBC) - vaccinarea BCG - bacilul Calmette Guerin - a nou-născuţilor a dat mari bătăi de cap medicilor, implicit părinţilor copiilor imunizaţi. Cum Institutul „Cantacuzino” din Bucureşti a rămas fără multe dintre liniile de producţie a vaccinurilor, România n-a avut de ales şi a trecut la import. Ţara noastră, prin Ministerul Sănătăţii (MS), s-a văzut nevoită să ia vaccinul BCG cu tulpina Copenhaga, din Danemarca, tulpină care s-a dovedit a fi mult „prea agresivă”. Nu după mult timp de la vaccinarea copiilor cu produsul din Danemarca, la nivelul întregii ţări, în august, au fost reclamate peste 25 de cazuri ale unor nou - născuţi ce au avut reacţii adverse post vaccinale indezirabile (RAPI), iar la Constanţa, potrivit medicului epidemiolog al Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, Ibram Suzan, au fost înregistrate, în total, şapte cazuri RAPI.

MINISTERUL SĂNĂTĂŢII INTERVINE Situaţia ivită, mult discutată, a intrat în atenţia specialiştilor MS. Oficialii MS au solicitat, ieri, expertiză din partea celor de la Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor Transmisibile (ECDC) şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pentru evaluarea independentă a situaţiei create în urma vaccinării nou-născuţilor împotriva TBC. „Având în vedere că există puncte de vedere divergente ale specialiştilor privind evoluţia după vaccinarea cu BCG şi în urma unei prime analize asupra situaţiei create, am decis să solicităm o opinie neutră şi avizată. O echipă de experţi ECDC şi OMS va analiza toate aspectele legate de problema ivită. Ei vor lucra cu reprezentanţii Comisiei de specialişti români şi de la care aştept un raport preliminar”, a declarat ministrul Sănătăţii, dr. Raed Arafat.

EXPERŢII ECDC ŞI OMS VOR AJUNGE ÎN ROMÂNIA ÎN MAXIM 2 SĂPTĂMÂNI. PÂNĂ LA FINALIZAREA RAPORTULUI ŞI CLARIFICAREA SITUAŢIEI CREATE, MS A DECIS SISTAREA TEMPORARĂ A VACCINĂRII BCG.

„Am luat această decizie nu pentru că avem suspiciuni asupra calităţii vaccinului pe care îl avem la dispoziţie, ci pentru că dorim să asigurăm populaţiei datele clare şi corecte, astfel încât să nu mai existe suspiciuni pe această temă. Am solicitat expertiză independentă, nu din lipsă de încredere în competenţa profesională a specialiştilor noştri, ci pentru o totală transparenţă şi pentru a stopa speculaţiile care pot pune în pericol întregul calendar de vaccinare în detrimentrul copiilor şi al evoluţiei sănătăţii publice în România”, a spus dr. Raed Arafat. Demnitarul va face public, transparent, evoluţia situaţiei şi informează că sistarea vaccinării până la realizarea raportului final nu reprezintă un risc asupra sănătăţii publice. Măsura este luată pe o perioadă limitată, au subliniat oficiali ai MS.

VACCINUL BCG ESTE UN PREPARAT UTILIZAT PENTRU PROFILAXIA SPECIFICĂ A TBC ŞI SE ADMINISTREAZĂ LA NOU-NĂSCUŢI ÎN MATERNITATE. VACCINUL ESTE INCLUS ÎN CALENDARUL NAŢIONAL DE IMUNIZARE AL MS ŞI ESTE GRATUIT.

REACŢII ADVERSE ŞI LA CONSTANŢA La Constanţa, potrivit directorului executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ), dr. Constantin Dina, până în prezent, numărul cazurilor semnalate şi în luna august a rămas nemodificat, respectiv şapte bebeluşi cu reacţii adverse severe în urma administrării vaccinului BCG. Dr. Dina a subliniat că „au existat nou-născuţi cu limfadenită axilară stângă, cu diferite abcese cu fistulizări latero-cervicale. „Unii dintre nou-născuţi au primit tratamente tuberculostatice, necesitând peste şapte zile de spitalizare”, a declarat dr. Dina.

MEDICII AU FOST PUŞI ÎN GARDĂ! Directorul medical al Spitalului de Pneumoftiziologie Palazu Mare, dr. Elena Danteş, declara, după primele sesizări ale reacţiilor adverse, că vaccinul produs de „Cantacuzino” nu a determinat asemenea reacţii nou - născuţilor, şi că, acum, vaccinul cu tulpina Copenhaga are reacţii adverse post - vaccinale indezirabile. Întrucât se ştia de reacţiile vaccinului din import, direcţiile de sănătate publică din ţară, centrele regionale de sănătate publică Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timişoara au primit şi protocolul privind managementul cazului de RAPI la vaccinul BCG.



12