„Stop violenţei împotriva femeilor!”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Constanţa. Campanie

„Stop violenţei împotriva femeilor!”

Sănătate 26 Noiembrie 2011 / 00:00 719 accesări

Repezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, prin reprezentanţii Biroului de Promovare a Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate, au demarat o Campanie de Informare-Educare-Comunicare privind prevenirea violenţei împotriva femeilor. „Sloganul campaniei este „Stop violenţei împotriva femeilor!”, iar scopul este de conştientizare a populaţiei privind violenţa asupra femeilor pentru: prevenirea şi stoparea acestui fenomen şi îmbunătăţirea calităţii vieţii femeilor, în mod special, cât şi a întregii societăţii prin diverse acţiuni de informare, educare, consiliere, intervenţie, schimbare şi participare activă”, a declarat şeful Biroului de Promovare a Sănătăţii din Constanţa, dr. Loti Popescu.

OBIECTIVELE CAMPANIEI Tot dr. Popescu spune că obiectivele campaniei sunt numeroase. Astfel, potrivit medicilor DSPJ, precizăm: transmiterea către populaţie a unui mesaj care afirmă că violenţa împotriva femeii (în cadrul familial sau în relaţia de cuplu) este un comportament indezirabil, anomic şi deviant; informarea tinerilor cu privire la efectele negative (pe termen mediu şi lung) ale violenţei asupra femeii; informarea tinerilor şi femeilor cu privire la instituţiile şi organizaţiile care oferă servicii şi consultanţă pe probleme de violenţă împotriva femeii; promovarea unei legislaţii şi a unor practici legislative adecvate care să ofere protecţie victimelor violenţei în familie, abuzului sexual şi traficului; conştientizarea societăţii asupra subiectului drepturilor omului, violenţei în familie şi politicilor democratice; educarea întregii societăţi prin promovarea unor politici afirmative şi nediscriminatorii pentru creşterea calităţii vieţii femeii din România; implicarea activă a tinerilor în acţiunile derulate, în vederea prevenirii şi combaterii fenomenului.

DATE STATISTICE Potrivit DSPJ Constanţa, în lume, cel puţin una din trei femei a fost bătută, forţată să facă sex sau abuzată pe perioada vieţii (conform unei cercetări bazate pe 50 de sondaje din întreaga lume); o cincime din femei declară că au fost abuzate sexual înainte de vârsta de 15 ani; anual 500.000 de femei mor ca urmare a sarcinii sau a naşterii – un număr care a variat prea puţin în ultimii 20 de ani; violenţa împotriva femeii omoară mai multe femei decât accidentele rutiere şi malaria împreună, conform estimărilor Băncii Mondiale; aproape 70% dintre victime au fost ucise chiar de către partenerii lor de viaţă, arată Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Şi staticile sumbre nu se opresc aici. Procentul femeilor din ţările în curs de dezvoltare care sunt victime ale violenţei în timpul sarcinii variază între 4% şi 20%, conform European Journal of Public Health. În 48 de sondaje realizate de OMS în întreaga lume, între 10% şi 69% dintre femei au raportat că au fost abuzate fizic de partenerul intim la un moment dat în viaţă. Şi în România statisticile sunt la fel de îngrijorătoare. Astfel, una din trei femei a declarat că a fost abuzată fizic sau verbal de către partenerul de viaţă, conform Studiului Sănătăţii Reproducerii 2004; în primele cinci luni ale anului 2008 au avut loc cu 21,3% mai multe violuri urmate de moartea victimei faţă de perioada similară a anului 2007, peste 50% dintre acestea în mediul rural, conform datelor Poliţiei Române. De asemenea, violenţa în familie este preponderent îndreptată împotriva femeilor: în 2006 dintr-un total de 9372 de victime, 5160 au fost femei, iar în 2007 dintr-un total de 8787 de victime, 5794 au fost femei.



12