Ministerul rus al Afacerilor Externe a propus să fie suspendate adopţiile de copii ruşi de către cetăţenii americani până la intrarea în vigoare a unui acord bilateral care să reglementeze această procedură. Pe 3 februarie, un tribunal din Pennsylvania a pronunţat o decizie prea clementă în procesul intentat mamei adoptive Theresa McNulty, în vârstă de 53 de ani, care o maltratase pe fiica sa adoptivă, originară din Rusia, susţin oficialii ruşi. Theresa McNulty a adoptat o fetiţă din Rusia, pe nume Daşa, în 2007. La 23 februarie 2009, Daşa, pe atunci în vârstă de trei ani, a fost spitalizată. Fetiţa avea arsuri de gradul al doilea pe 10% din suprafaţa corpului şi avea numeroase contuzii, cicatrici şi escare la cap. Ancheta a stabilit că Theresa McNulty îşi bătea în mod frecvent copilul. Totuşi, mama adoptivă a fost condamnată la numai 23 de luni închisoare şi poate fi eliberată după opt luni, deşi legislaţia din Pennsylvania prevede pedepse cu cinci până la zece ani închisoare pentru aceste crime.
Autorităţile de la Moscova sunt supărate, totodată, că Departamentul de Stat a informat partea rusă despre acest caz abia la trei ani de la petrecerea faptelor. Această situaţie pune serioase semne de întrebare în ceea ce priveşte capacitatea autorităţilor americane de a proteja drepturile copiilor adoptaţi din Rusia. Istoria adopţiilor de copii ruşi de către americani cunoaşte cazuri şi mai tragice. Delegatul rus pentru Drepturile Copilului, Pavel Astahov, a propus deja suspendarea acestei proceduri, din cauza incapacităţii de a fi controlată soarta micuţilor.
Rusia este una dintre ţările-sursă cele mai importante pentru adopţiile din străinătate făcute de familiile americane. Ultimele statistici oficiale arată că aproape 60.000 de copii născuţi în Rusia au fost adoptaţi în SUA în ultimii 15 ani. Până în ianuarie 2011, au murit din cauza abuzurilor 17 copii ruşi adoptaţi de părinţi americani. Ministerul rus al Afacerilor Externe a cerut înăsprirea condiţiilor pentru adopţii şi în cazul altor familii de străini.