Sezonul 2009 al celor mai importante distincţii de la Hollywood se deschide mîine, cu Globurile de Aur, în prezenţa a numeroase vedete ale celei de-a şaptea arte care au fost invitate să participe la cea mai prestigioasă ceremonie de gen după cea a Oscarurilor. Un număr mare de celebrităţi, precum Brad Pitt şi Angelina Jolie, Kate Winslett, Tom Cruise, Clint Eastwood, Leonardo DiCaprio şi Meryl Streep, vor fi prezente pe covorul roşu din faţa hotelului de lux Beverly Hilton din Beverly Hills. În 2008, gala a fost anulată din cauza grevei scenariştilor americani, care a paralizat timp de trei luni industria de la Hollywood. Decernate de Asociaţia Presei Străine de la Hollywood, Globurile de Aur nu anticipează neapărat cîştigătorii premiilor Oscar, dar pot, totuşi, să fixeze anumite jaloane pe drumul către rîvnitele distincţii acordate de Academia Americană de Ştiinţe şi Film.
Trei filme au primit cîte cinci nominalizări la Globurile de Aur: ”Strania poveste a lui Benjamin Button”, ”Frost / Nixon” şi ”Doubt”. Cu un mare succes de box office, filmul ”Strania poveste a lui Benjamin Button”, o poveste fantastică şi romantică despre un bărbat care se naşte bătrîn, iar apoi întinereşte pe zi ce trece, concurează la cea mai rîvnită categorie a Globurilor de Aur, Cel mai bun film dramatic. ”Frost / Nixon”, aflat şi el în competiţia pentru trofeul pentru cel mai bun film dramatic, relatează interviurile date unui moderator britanic de televiziune de către preşedintele american Richard Nixon, la trei ani după ce şi-a depus demisia. Celelalte trei nominalizări pentru această categorie sînt ”The Reader”, ”Revolutionary Road” şi ”Slumdog Millionaire”. Acest din urmă lungmetraj, despre un tînăr indian analfabet care cîştigă un concurs televizat, ar putea fi marele cîştigător, după triumful de la gala Premiilor Criticilor Americani.
La categoria Cel mai bun regizor concurează Ron Howard pentru ”Frost / Nixon”, Sam Mendes pentru ”Revolutionary Road”, David Fincher pentru ”Strania poveste a lui Benjamin Button”, Stephen Daldry pentru ”The Reader” şi Danny Boyle pentru ”Slumdog Millionaire”. ”Strania poveste a lui Benjamin Button” i-a adus lui Brad Pitt o nominalizare la categoria Cel mai bun actor într-un film dramatic, concurînd cu Leonardo DiCaprio pentru ”Revolutionary Road”, Sean Penn pentru ”Milk”, Mickey Rourke pentru ”The Wrestler” şi Frank Langella pentru ”Frost / Nixon”. Angelina Jolie a fost selecţionată la categoria Cea mai bună actriţă într-un film dramatic, pentru rolul din filmul ”The Changeling / Schimbul”, în regia lui Clint Eastwood, concurînd cu Anne Hathaway pentru ”Rachel Getting Married”, Kristin Scott-Thomas pentru ”Il y a longtemps que je t\'aime”, Kate Winslett pentru ”Revolutionary Road” şi legendara Meryl Streep pentru ”Doubt”. Meryl Streep concurează şi la categoria Cea mai bună actriţă într-o comedie sau musical, pentru ”Mamma Mia”, iar Kate Winslett a fost nominalizată şi la categoria Cea mai bună actriţă în rol secundar pentru ”The Reader”. Drama ”Doubt” i-a adus lui Philip Seymour Hoffman o nominalizare la categoria Cel mai bun rol secundar masculin, unde concurează cu Tom Cruise şi Robert Downey Jr. pentru ”Tropic Thunder” şi cu Ralph Fiennes pentru ”The Duchess / Ducesa”. Dar cel despre care se vorbeşte cel mai mult la această categorie este regretatul actor australian Heath Ledger, nominalizat pentru rolul lui Joker din cel mai recent film din seria Batman, ”The Dark Night / Cavalerul Negru”, campionul box office-ului în 2008.
De-a lungul anilor, Asociaţia Presei Străine de la Hollywood a suferit numeroase deziluzii, după ce multe din filmele declarate cîştigătoare au pierdut ulterior competiţia pentru Oscaruri. În ciuda criticilor primite, Globurile de Aur pot, însă, oricînd să modifice cursul unui film în drumul lui către premiile Oscar, pentru care nominalizările se anunţă pe 22 ianuarie, la o săptămînă după Globurile de Aur. Globurile de Aur onorează cele mai bune producţii din cinematografie şi televiziune, grupate în 25 de secţiuni. Steven Spielberg va primi în acest an premiul Cecil B. DeMille pentru contribuţia deosebită adusă industriei de divertisment.