De parcă ignoranța nu ar fi afectat suficient starea Cazinoului din Constanța, transformat dintr-un simbol al României, într-o emblemă a indolenței, autoritățile par să fi găsit o cale prin care să-și legitimeze statul degeaba printr-o umilitoare strângere de fonduri pentru... conservarea edificiului. Mai exact, cu ajutorul organizatorilor festivalului NEVERSEA, care se vor ocupa propriu-zis de colectarea banilor, Primăria Constanța a lansat o campanie de genul „1 leu pentru Ateneu”, prin care oferă posibilitatea oamenilor de bună credință din țară dar și din străinătate să doneze bani pentru lucrările de conservare a Cazinoului.
AVEM BANI, DAR CEREM ȘI DE LA ALȚII
În ciuda faptului că sună ca și cum ditamai Constanța e atât de săracă încât nu are bani să oprească degradarea celui mai cunoscut monument din oraș, primarul Decebal Făgădău se jură cu nu e așa și că, prin această campanie, nu face decât să implice comunitatea în păstrarea acestui edificiu, mai ales că a primit foarte multe solicitări în acest sens. „Municipalitatea are bani pentru conservare, doar că am observat că, împreună, putem face mai mult. Nu este vorba doar despre a pune scânduri, a repara câteva bucăți de acoperiș și a înlocui geamuri. Este vorba desprea coagula în jurul acestui simbol întreaga comunitate, astfel încât Cazinoul să nu mai ajungă niciodată în această stare. Rolul acestei coagulări are un dublu efect. În primul rând, se menține permanent atenția tuturor asupra Cazinoului. În al doilea rând, donatorii vor avea sentimentul că au participat la acest proces și va fi greu de acceptat faptul că cineva nu prețuiește contribuția lor. La 140 de ani de la revenirea Dobrogei la patria-mamă ne-am propus să unim toate energiile și forțele celor care își doresc să vadă Cazinoul restaurat cât mai repede. Evident că, municipiul Constanța este un oraș puternic ce își permite să susțină aceste cheltuieli, dar nu vrem să descurajăm această inițiativă ce a venit natural. Am fost asaltat de solicitări din partea oamenilor care vor să se implice. Doar că municipalitatea nu are la îndemână instrumente prin care să cuantifice acest ajutor, de aceea am apelat la prietenii noștri de la NEVERSEA”, a declarat Făgădău.
PÂNĂ LA ZIUA DOBROGEI, CAZINOUL VA FI CONSERVAT. TRIST!
Potrivit spuselor sale, lucrările de conservare (ATENȚIE, NU RESTAURARE) vor fi gata până la Ziua Dobrogei, care se sărbătorește în 14 noiembrie. „Lucrările de primă urgență înseamnă identificarea de specialiști, inventarierea soluțiilor, alcătuirea unui necesar de lucrări și materiale și implementarea proiectului de conservare. Toate acestea se vor întâmpla până la Ziua Dobrogei (14 noiembrie). Legat de licitații, a fost îmbunătățită legislația în ceea ce privește achizițiile publice. De asemenea, CNI a lansat deja licitația pentru actualizarea documentației tehnice. Termenii licitației depind de un calendar ce s-a dovedit a fi sinuos. Sper ca anul acesta să demareze licitația de restaurare. Ne-am propus să ținem Cazinoul în siguranță până la desemnarea unui câștigător”, a mai spus primarul Constanței. Totodată, el și-a exprimat regretul că nu s-a trezit mai devreme și nu a pus la cale această campanie încă de la anularea primei licitații. „Am un mare regret că nu am avut aceeași inițiativă și aceeași determinare după prima licitație anulată. Am crezut că licitația se va finaliza mai devreme sau mai târziu. După a treia licitație anulată, am spus STOP! dar acum regret că nu am avut aceeași atitudine de la prima licitație, pentru că altfel nu s-ar fi degradat atât de mult Cazinoul față de anul 2015”, a spus primarul. Sigur, regretele nu-și au locul în condițiile în care în acești trei ani, Cazinoul ar fi putut fi construit din temelie. Dar probabil că primarul Constanței are nevoie mereu să fie tras de mânecă de către oamenii sătui să vadă cum se ruinează cel mai mare monument al Constanței.
CONSTRUITĂ ÎN PATRU ANI, ÎN PARAGINĂ DE... O VEȘNICIE
Clădirea-emblemă a Constanţei nu a arătat mereu ca o ruină. Construit între 1908 și 1912, în stil Art Nouveau, după planurile arhitectului Daniel Renard, edificiul, devenit o emblemă veritabilă a României, a fost aspru criticat în primii ani de la inaugurare, presa vremurilor respective caracterizându-l drept „o matahală împopoțonată cu tot felul de zorzoane” (conform wikipedia.org). Totuși, de-a lungul timpului, monumentul a atras o mulțime de turiști, devenind unul dintre locurile preferate ale oamenilor înstăriți și împătimiți ai jocurilor de noroc și, totodată, simbolul arhitectural al Constanței. Cazinoul a fost restaurat complet de două ori: în 1934, de însuși proiectantul Daniel Renard, și în 1986, de un colectiv de artiști format din Sorin Dumitru, Gheorge Fircă, Ioan Mițurcă, Nae Mira și Nicolae Moldoveanu.
CAZINOUL, MALTRATAT?
Amintim că povestea restaurării Cazinoului trenează de zece ani. După o lungă perioadă în care monumentul s-a degradat văzând cu ochii, Primăria Constanța a încercat să reabiliteze clădirea în 2006. În 2007, Cazinoul a fost concesionat, pentru 49 de ani, grupului „Queen” din Israel. După numeroase tergiversări, autoritățile locale au preluat înapoi clădirea mai deteriorată decât era. În 2014, edificiul a fost transferat în administrarea CNI, ca o ultimă soluție de salvare. Doi ani mai târziu, înainte ca licitația de atribuire a contractului pentru executarea lucrărilor să aibă loc, cele cinci firme care s-au înscris în cursă au fost descalificate de CNI, pentru că niciuna nu întrunea condițiile necesare. De parcă lucrurile nu erau suficient de complicate, două dintre societățile care s-au înscris la licitație au atacat în instanță decizia prin care au fost descalificate, blocând demersurile pentru reluarea procedurii. Instanța a respins definitiv contestația celor două firme, așa că licitația a fost reluată în iunie, iar în noiembrie a fost lansată licitația electronică. Valoarea totală a proiectului de restaurare este estimată la 31,5 milioane de lei (6 milioane de euro), fără TVA. Deocamdată, nu putem spera decât că operațiunea de conservare va da roade și că această campanie nu se va dovedi doar o acțiune comparabilă cu a cerșetorilor care își maltratează copiii pentru ca apoi să iasă cu ei pe stradă și să ceară bani de la oameni pentru „tratament și mâncare la ăsta micu'”.
Oricum, cei care vor să doneze pot să acceseze site-ul https://neversea.com/en/soscasino și să completeze datele din formular. Organizatorii festivalului Neversea și-au luat angajamentul de a dubla suma strânsă, în limita a 10.000 de euro.