A doua zi după un vot „istoric” al Parlamentului britanic, Guvernul de la Londra și-a dezvăluit joi strategia privind Brexitul, cuprinsă într-o „Carte Albă” ce reia liniile generale deja menționate de premierul Theresa May, inclusiv ieșirea din piața unică europeană, consemnează AFP.
Cartea Albă detaliază în 77 de pagini cele 12 puncte pe care șefa Guvernului conservator le-a expus în discursul susținut pe 17 ianuarie. Atunci Theresa May a subliniat că ieșirea din Uniunea Europeană va implica automat ieșirea Marii Britanii de sub jurisdicția Curții de Justiție a UE, precum și ieșirea din piața unică europeană, pentru că altfel Brexitul practic nu ar mai însemna părăsirea blocului comunitar decisă la referendumul din 23 iunie.
Totuși, în negocierea condițiilor privind ieșirea din UE, Guvernul de la Londra va căuta să ajungă la un acord cu blocul comunitar pentru un acces cât mai larg al companiilor britanice pe piața comună europeană. „Interesul ambelor părți este să construiască o nouă alianță strategică, cu un acord comercial cuprinzător și cu un nou acord vamal”, se menționează în text. „Reușita noastră politică și economică este deopotrivă în interesul Marii Britanii și al Uniunii Europene”, a subliniat ministrul pentru Brexit, David Davis, în discursul de prezentare a documentului, despre care a mai subliniat că a fost elaborat pe baza viziunii premierului Theresa May ca Marea Britanie să redevină o țară „independentă și cu adevărat globală”.
David Davis le-a cerut celorlalte 27 de state membre ale blocului comunitar și instituțiilor europene ca în negocierile privind Brexitul să se ghideze pe principiile din tratatele UE ce fac referire la „cooperarea internațională și buna vecinătate”. Cartea Albă confirmă și prioritatea Executivului britanic de a prelua controlul asupra imigrației, problemă care se anunță foarte delicată în negocierile cu statele UE, acestea insistând asupra menținerii libertății de circulație a forței de muncă.
Prezentarea acestui document survine la o zi după ce parlamentarii britanici și-au dat acordul printr-o largă majoritate să se continue examinarea proiectului de lege care autorizează executivul să activeze articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, prin care se declanșează formal procesul ieșirii din UE. Votul pentru acest proiect de lege ar urma să fie dat în Camera Comunelor miercurea viitoare, după care textul va intra în dezbaterea Camerei Lorzilor.
În urma criticilor că Guvernul de la Londra este selectiv cu informațiile privind strategia ieșirii din UE, ministrul David Davis a atras atenția parlamentarilor că publicarea a prea multe detalii de acest fel riscă să submineze poziția Marii Britanii în negocierile cu UE.