Institutul Cultural Român (ICR) a anunţat, vineri, printr-un comunicat, strategia de organizare şi administrare a Bibliotecii Culturii Române în toate sediile ICR din străinătate. Potrivit documentului ICR, biblioteca va cuprinde cărţi şi materiale documentare ilustrative şi documente în ceea ce priveşte cultura română, cărţi şi materiale documentare în limba română, în limbi de circulaţie internaţională, în limba ţării respective şi va fi înzestrată cu echipamentul electronic necesar.
„Direcţia Generală a Reprezentanţelor în Străinătate va încheia acorduri de parteneriat cu asociaţiile profesionale ale editorilor, precum şi cu editurile din ţară, având la bază o strategie pe termen lung de colaborare pe mai multe direcţii\", se arată în comunicatul ICR. Una dintre direcţii presupune „concertarea unor eforturi de editare, difuzare, promovare a unor producţii editoriale reprezentative pentru cultura română, în limba română şi în limbi de circulaţie internaţională\". De asemenea, ICR vizează stabilirea de parteneriate cu asociaţiile profesionale ale editorilor, cu editurile din Capitală şi din provincie în vederea unei politici judicioase de comenzi şi achiziţii, de donaţii de carte destinate institutelor culturale româneşti din străinătate, precum şi „conlucrarea activă şi calificată în vederea inserării în planurile editoriale a unor propuneri de apariţii care să răspundă cerinţelor şi misiunii ICR (dicţionare, lucrări cu caracter enciclopedic, albume, antologii, reeditări ale unor cărţi fundamentale ale culturii româneşti, autori clasici şi contemporani)\".
ICR mai intenţionează să completeze fondul de carte din bibliotecile filialelor din străinătate cu publicaţii cu profil academic în limba română şi în limbi de circulaţie internaţională.
Preşedintele ICR, Andrei Marga, şi-a exprimat nemulţumirea cu privire la volumul de carte din bibliotecile institutelor culturale şi la modul în care volumele selectate sunt reprezentative pentru cultura română. Printre autorii consideraţi de Andrei Marga indispensabili pentru promovarea unei bune imagini a României la nivel internaţional se numără Nicolae Breban, D.R Popescu, Augustin Buzura şi Fănuş Neagu, dar şi Mircea Cărtărescu şi Dan Lungu.
Aşa cum s-a prevăzut în documentul „Programele Institutului Cultural Român 2012-2013\" (nr. 15747/16.10.2012), fiecare institut cultural român din exterior îşi va organiza, dota şi administra Biblioteca Culturii Române.