Principalul partid de opoziţie a cerut duminică Guvernului să finalizeze, pînă la începutul sesiunii parlamentare, strategia de postaderare a României sau să-şi asume răspunderea pe acest proiect, susţinînd că lipsa unei strategii postaderare aduce pierderi de opt milioane de euro pe zi din sumele alocate de UE. Ca urmare a avertismentului dat de PSD, premierul Tăriceanu s-a decis să-i invite pe liderii partidelor parlamentare să discute, miercurea viitoare, pe marginea strategiei post-aderare propuse de Guvern. În prealabil, în cursul acestei săptămîni va avea loc o consultare la nivel de experţi, la care vor participa specialişti din mediul academic, reprezentanţi ai societăţii civile, specialişti în afaceri europene şi din domeniul economic. Proiectul strategiei României pentru perioada post-aderare, elaborat la nivelul Guvernului, a fost transmis liderilor partidelor parlamentare pentru analiză la 20 decembrie 2006.
Vicepreşedintele PC Nicolae Popa a declarat ieri că formaţiunea pe care o reprezintă va participa la dezbaterea strategiei post-aderare iniţiată de Tăriceanu, la care va veni cu noi propuneri şi îmbunătăţiri pentru a perfecţiona acest document. El a anunţat că PC îşi va stabili în cadrul Biroului Politic punctul de vedere cu privire la contribuţia pe care conservatorii o vor aduce acestei strategii. În opinia lui Popa, este necesar consensul tuturor partidelor politice privind această strategie post-aderare, deoarece toate formaţiunile, indiferent dacă sînt la guvernare sau în opoziţie, şi-au adus contribuţia la aderarea României la UE. Şi UDMR a anunţat că va merge la întîlnirea cu Tăriceanu cu propuneri privind strategia României pentru perioada post-aderare. Vicepreşedintele executiv al PRM, Lucian Bolcaş, a anunţat că partidul său va participa la întîlnirea iniţiată de premier, dar a adăugat că el consideră că Executivul va trebui să-şi asume răspunderea în Parlament pe acest document. Liderul PRM a apreciat că "întîlnirea este absolut necesară, pentru că, la ora actuală, Guvernul României nu are o strategie post-aderare. Materialul trimis partidelor de către Guvern, care se referă la stategia post-aderare, este absolut infantil şi cred că problema trebuie discutată cu tot spectrul politic". El a precizat că PRM va merge la întîlnirea cu Tăriceanu "cu multe propuneri" privind strategia post-aderare.
PSD reclamă incoerenţa strategiei propuse de Guvern
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat ieri că social-democraţii îşi menţin intenţia de a depune o moţiune de cenzură dacă Executivul nu va prezenta în Parlament strategia post-aderare şi a criticat faptul că PD şi PNL au anunţat separat că vor prezenta un astfel de document. Pe de altă parte, Geoană a criticat faptul că, "într-o perioadă de ciondăneală" între formaţiunile din arcul guvernamental, Executivul nu a putut elabora o strategie post-aderare coerentă. Liderul PSD a făcut trimitere la faptul că atît PNL, cît şi PD şi-au declarat intenţia, separat, de a elabora o astfel de strategie. El a subliniat că partidul său aşteaptă cu nerăbdare discuţiile politice pe marginea strategiei, dar aşteaptă şi clarificări despre paternitatea documentului care va fi discutat. Pe de altă parte, el a spus că PSD va face, la întîlnirea iniţiată de premier, propriile propuneri în privinţa strategiei, plecînd de la documentul elaborat de specialiştii social-democraţi, sub coordonarea fostului negociator-şef în relaţia cu UE, deputatul Vasile Puşcaş. De asemenea, liderul PSD a spus că această strategie ar trebui să prevadă şi reguli de consultare pe tema post-aderării între putere şi opoziţie, care să fie valabile indiferent de culoarea politică a Guvernului. Totodată, Geoană a opinat că, în eventualitatea activării vreunei clauze de salvgardare, ministrul care gestionează domeniul respectiv ar trebui să îşi prezinte automat demisia, în caz contrar PSD urmînd să recurgă la iniţierea fie a unei moţiuni simple, fie a uneia de cenzură. Geoană a nominalizat-o în acest context pe Monica Macovei, ministrul Justiţiei, caracterizînd drept "iresponsabile" afirmaţiile acesteia despre eventualitatea de a solicita ea însăşi activarea clauzei de salvgardare pe domeniul Justiţiei.
PLD organizează propria dezbatere privind strategia post-aderare
Partidul Liberal Democrat (PLD) organizează mîine o dezbatere publică cu tema "Programul de dezvoltare a României în perioada post-aderare", înainte cu o săptămînă de cea convocată de Guvern. La dezbaterea PLD sînt invitaţi lideri de opinie din mass-media, reprezentanţi ai societăţii civile, ambasadori din ţări membre ale Uniunii Europene şi Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, politicieni. PLD nu este partid parlamentar, dar liderii acestei formaţiuni au convenit cu democraţii să discute împreună temele importante, cum este şi strategia post-aderare. PD va participa atît la dezbaterea organizată de PLD, cît şi la întîlnirea iniţiată de Tăriceanu pe aceeaşi temă.