Strategia SUA în Irak pare destinată eşecului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Strategia SUA în Irak pare destinată eşecului

Externe 14 August 2007 / 00:00 587 accesări

Armata americană a iniţiat, ieri, o operaţiune de amploare în Irak, împotriva insurgenţilor suspectaţi de legături cu filiala locală a reţelei al-Qaida şi cu grupuri extremiste susţinute de Iran. Operaţiunea Phantom Strike are rolul dislocării filialei irakiene a al-Qaida şi alungării extremiştilor şiiţi, a comunicat armata americană. Anterior, trupele americane au anunţat că au ucis cinci persoane şi au arestat alte 13 suspectate de trafic de arme din Iran. Principala operaţiune s-a derulat duminică, în cartierul şiit Sadr City din Bagdad.

Din păcate, performanţele anunţate de armata americană în Irak nu conving pe toată lumea. Într-un raport publicat ieri, parlamentarii britanici avertizează că “strategia americană în Irak, revizuită în ianuarie de preşedintele Bush, pare destinată eşecului”. “Este prea devreme pentru o evaluare definitivă a noii strategii americane, dar aceasta nu pare să aibă succes”, este concluzia Comisiei de Afaceri Externe a Camerei Comunelor. “Credem că succesul acestei strategii va depinde, în cele din urmă, de capacitatea sau incapacitatea politicienilor irakieni de a cădea de acord asupra unui număr de probleme esenţiale”, adaugă raportul. Comisia a cerut guvernului britanic să facă publice măsurile pe care intenţionează să le ia pentru a facilita reconcilierea politică între şiiţi, kurzi şi sunniţi în Irak şi să furnizeze dovezi ale susţinerii acordate de Iran insurgenţilor. Premierul britanic, Gordon Brown, care pînă în prezent a respins eventualitatea unei retrageri a armatei britanice atîta vreme cît forţele irakiene nu vor fi în măsură să îşi asume sarcinile lor, urmează să îşi prezinte planurile în Parlament, în octombrie. Presa anticipează că Brown, care aşteaptă concluziile unui raport american privind situaţia din Irak, va anunţa atunci retragerea progresivă a celor 5.500 de militari britanici desfăşuraţi în apropiere de Basra, în sudul Irakului. Şeful contingentului american din Irak, generalul David Petraeus, şi ambasadorul SUA la Bagdad, Ryan Crocker, vor prezenta Congresului un raport despre rezultatele strategiei americane, spre sfîrşitul lunii septembrie.

Necazurile americanilor nu se opresc însă la raportul întocmit de aliaţii britanici. SUA au pierdut controlul asupra armelor din Irak, poliţiştii italieni descoperind un transfer de 105.000 de arme către Irak, tranzacţie despre care comandamentul american din Bagdad nu fusese informat, scrie cotidianul “The Guardian”, în ediţia electronică de luni. O echipă italiană de anchetatori implicaţi în combaterea Mafiei a stopat tranzacţia, în valoare de circa 29,5 milioane de euro, în cadrul unei operaţiuni cu nume de cod Parabellum. Patru persoane au fost arestate. Livrarea pare să fi fost ordonată de Ministerul irakian de Interne. Comandamentul american de la Bagdad a recunoscut că nu a fost la curent cu o asemenea dispoziţie, deşi ministerul trebuie în mod normal să informeze armata SUA înainte de încheierea unor astfel de tranzacţii cu armament. Un oficial din cadrul Ministerului irakian de Interne a subliniat că majoritatea armelor erau destinate poliţiei irakiene din provincia Anbar. Dezvăluirea a generat însă suspiciuni potrivit cărora eventuala destinaţie ar fi putut fi miliţiile şiite sau unităţile de poliţie care au legături cu acestea, avînd în vedere relaţia strînsă dintre Guvernul condus de şiiţi şi miliţiile şiite.



12