Strategie nouă în zonele unde miliţiile Taliban îşi negociază predarea

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Strategie nouă în zonele unde miliţiile Taliban îşi negociază predarea

Externe 16 Octombrie 2010 / 00:00 415 accesări

Un militar francez a decedat, ieri, într-un spital din Kabul, în urma rănilor suferite cu o zi în urmă în cursul unei operaţiuni în valea Uzbeen din Afganistan, a anunţat preşedinţia franceză. Subofiţerul decedat este cel de-al 50-lea militar francez ucis în Afganistan de la debutul intervenţiei militare în această ţară, în 2001. În aceeaşi confruntare a mai fost rănit un soldat francez. Circa 3.750 de militari francezi sunt angajaţi în teatrul de operaţiuni din Afganistan, în provincia Kapisa şi în districtul Sarobi, la nord-est de Kabul.

Înaltul Consiliu pentru Pace, instanţa afgană însărcinată să stabilească contacte cu insurgenţii pentru a pune capăt războiului, a făcut apel la NATO să înceteze operaţiunile în regiunile în care combatanţii Taliban ar fi pregătiţi să negocieze cu Guvernul. Preşedintele Înaltului Consiliu, fostul preşedinte afgan Burhanuddin Rabbani, a pledat pentru accelerarea formării forţelor afgane, care, în opinia sa, trebuie să preia mai rapid comanda asupra trupelor străine, pentru a arăta că „prezenţa acestora nu reprezintă o ocupaţie, ci că sunt acolo pentru a-i pune pe afgani pe picioare”. Burhanuddin Rabbani a apreciat că există o anumită voinţă de dialog în rândul luptătorilor Taliban, adăugând că administraţia Karzai a lansat deja discuţii informale, înainte de crearea Înaltului Consiliu pentru Pace. Miliţiile Taliban au negat întotdeauna, în mod oficial, că negociază cu Guvernul, respingând orice dialog cu acesta, atât timp cât cei aproximativ 150.000 de soldaţi din cadrul forţelor străine, care îl susţin, nu părăsesc ţara. Un oficial din cadrul NATO a declarat, la Bruxelles, că forţele internaţionale le permit uneori liderilor Talibani să meargă la Kabul pentru a discuta cu Guvernul afgan. Înaltul Consiliu pentru Pace, alcătuit din 68 de membri, aleşi de Hamid Karzai, a fost creat în cadrul unei conferinţe naţionale, în iunie, şi şi-a început activitatea la 7 octombrie.

Totuşi, un nou scandal este pe cale să izbucnească. Numeroşi prizonieri sunt abuzaţi într-o închisoare secretă din principala bază americană din Afganistan, potrivit unui raport al Open Society. Foşti prizonieri spun că au fost privaţi de somn şi ţinuţi la izolare în Bagram. O anchetă BBC din luna aprilie a descoperit acuzaţii similare. Open Society susţine că 18 foşti prizonieri afirmă că au fost închişi în centrul de detenţie secret, numit „Închisoarea neagră”, în 2009 şi 2010. Aceştia ar fi fost expuşi la frig şi lumină extrem de puternică, nu au primit suficientă mâncare şi pături, au fost privaţi de somn, dezbrăcaţi pentru controalele medicale şi nu li s-a permis să-şi practice religia. Armata americană spune că centrele ei de detenţie respectă legile americane şi internaţionale. În aprilie, BBC a discutat cu nouă foşti deţinuţi, care au declarat că au fost ţinuţi într-o închisoare secretă.

Taguri articol


12