„Strategie“ UE - fumatul, atacat cu pachete... urâte

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Uniunea Europeană a Imbecilității și Inutilității

„Strategie“ UE - fumatul, atacat cu pachete... urâte

Economie 21 Mai 2016 / 09:46 2143 accesări

Conform unei directive comunitare intrate în vigoare vineri, pachetele de țigări vor fi acoperite 65% cu avertismente și nu vor mai avea niciun logo frumos desenat

Conform unei directive comunitare intrate în vigoare vineri, pachetele de țigări vor fi acoperite 65% cu avertismente și nu vor mai avea niciun logo frumos desenat

Noul pachet de țigări, făcut pe baza directivei europene 2014/40, va fi urât și va inspira teamă. Cel puțin asta cred oficialii comunitari. De fapt și de drept, noul pachet de țigări se va vinde la fel ca acum, când e plin de imagini horror și avertismente de sănătate. Și asta pentru că, așa cum le stă bine, autoritățile atacă problema fumatului dintr-un unghi complet greșit. Niciunui fumător nu îi pasă de chestiunile prezentate pe pachet. Nefumătorii sunt cei care le observă, în majoritatea cazurilor. Cât despre directiva în sine, ea trebuie transpusă și-n legislația autohtonă, însă nimeni nu știe încă ce și cum, mai ales că producătorii cer o amânare, pentru a-și pune la punct liniile de producție. Oricum, dacă statul și-ar da silința la fel și în alte chestiuni, precum moartea infecțioasă din spitale, moartea chimică din alimente și, de ce nu, traficul de droguri, națiunea ar fi mult mai sănătoasă.

SĂ FIE URÂȚENIE!

Ai auzit de directiva europeană 2014/40/UE? Probabil că nu. Nici nu contează atât de mult, pentru că reglementează forma standard a pachetului de țigări vândut în comerț, precum și avertismentele și imaginile horror pe care le remarcă doar nefumătorii. Directiva în cauză trebuie transpusă și în România noastră cea de toate zilele, mai ales că a intrat în vigoare... vineri! Desigur, de la intrarea în vigoare și până la intrarea în, hai să-i zicem, existență e drum lung, mai ales la noi în țară, unde instituțiile care vor trebui să verifice cum, în ce fel, cine da și cine nu spun că încă n-au primit circulară care să le explice exact ce-au de făcut. În magazine, nicio schimbare. Iar dacă organele de control nu știu ce-i aia 2014/40/UE, crezi că știu vânzătoarele din chioșcuri? Evident că nu. Un lucru e însă sigur - deocamdată se vând stocurile și, pe măsură ce ele se epuizează, pe rafturi vor apărea noile pachete. Care vor fi cum? Cităm din UE, așa că scuzați limbajul de lemn - „Pachetele de țigări vor fi unitare, iar etichetarea oricărui ambalaj exterior nu trebuie să includă nicio caracteristică și niciun element de promovare sau încurajare a consumului unui produs din tutun, prin crearea unei impresii eronate cu privire la efectele asupra sănătății, riscurile sau emisiile acestuia“. De parcă ar fi nevoie, nu-i așa? Stai liniștită, dragă UE, toți fumătorii știu că viciul în cauză vine la pachet cu diverse riscuri. Ți se spune de când ești mic de cancer la plămâni și de restul paletei de afecțiuni mortale. Iar faptul că pachetul nou va fi urât și acoperit 65% cu texte panicoase nu va reduce în niciun fel consumul. Poate doar va dinamiza piața tabacherelor fancy. Mai bine s-ar concentra să-i ferească de riscuri pe oamenii care nu se expun voluntar la ele - vezi scandalul curent al dezinfectanților diluați din spitale; vezi produsele alimentare umplute cu chimicale, gunoaie, hârtie igienică și șobolani morți; sau vezi clauzele abuzive din contractele de credit, care includ și-un risc ridicat de infarct.

AMÂNARE?

În două țări din UE, Franța și Marea Britanie, au apărut deja de vineri noile pachete de țigări unitare, fără logo sau culori distinctive, spre marea nemulțumire a vânzătorilor și producătorilor din industria de profil. În replică, ministrul francez al Sănătății a spus că „pachetul neutru este urât și produce teamă“ - „Scopul este să eliminăm aspectul atractiv al multor pachete de țigări. Pachetele neutre vor duce la scăderea ratei fumatului și la salvarea de vieți“. Clar. La fel cum sticlele urâte de vodcă cu săniuțe și urși polari reduc consumul de alcool, nu? Să menționăm că, în România, producătorii de ţigări i-au cerut premierului Dacian Cioloş amânarea cu şase luni a termenului de conformare a producţiei la noile prevederi din Directiva tutunului, arătând că, în caz contrar, există riscul blocării pieței. Reprezentanții industriei tutunului (British American Tobacco, Japan Tobacco International și Philip Morris Romania) i-au transmis o scrisoare premierului și au explicat faptul că au cerut încă din 2014 transpunerea cât mai rapidă a directivei, dar că acum au nevoie de șase luni pentru conformarea fabricației. De asemenea, ei au estimat că statul va pierde lunar 230 milioane euro, reprezentând taxe și contribuții, dacă nu se acceptă amânarea. În 2014, industria tutunului a virat la buget peste 2,7 miliarde euro, fiind al doilea mare contribuabil, după sectorul petrolier. În acest domeniu lucrează aproape 4.000 de angajați, iar circa 60% din producția fabricilor din România este exportată.



12