Strategii strâmbe

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Strategii strâmbe

Eveniment 20 Decembrie 2010 / 00:00 495 accesări

Discuţiile pe marginea bugetului de stat pe 2011 în comisiile de specialitate ale Parlamentului au generat nemulţumiri. Majoritatea bugetelor au fost adoptate fără amendamentele propuse de opoziţie, prin care se dorea o gospodărire a banilor cu ştiinţa tuturor instituţiilor implicate. În semn de protest, parlamentarii opoziţiei, iniţial, au plecat de la dezbateri, însă au revenit la discuţii. Aşa cum era de aşteptat, portocaliii au trunchiat multe dintre bugetele instituţiilor pe care nu le agreează, pentru a acoperi creşterea salariilor şi acordarea pensiilor, după cum a mărturisit însuşi ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu.

Preşedintele Comisiei de finanţe a Camerei, Viorel Ştefan, a declarat că textul bugetului cuprinde \"cecuri în alb de miliarde de lei\" care se dau ordonatorilor de credite, care \"se pot juca\" aşa cum doresc. \"Coaliţia guvernamentală a respins toate amendamentele, deşi mulţi din colegii noştri din grupul PDL ar fi votat nişte amendamente de bun simţ, însă disciplina de partid i-a obligat să voteze împotriva acestor amendamente, pentru un text care creează posibilitatea multor abuzuri şi alocări de sume discreţionare în timpul anului 2011. Toate amendamentele care impuneau obligaţii Guvernului - să vină să raporteze, să fie transparenţi în cheltuirea banului public, să vină trimestrial în Parlament să spună ce se întâmplă cu programele de investiţii, că discutăm de peste 30 de miliarde de euro sume blocate în proiecte începute şi neterminate - toate aceste amendamente ar fi fost acceptate de mulţi din colegi, dar au votat împotrivă din cauza disciplinei de partid\", a susţinut Viorel Ştefan. Printre instituţiile cu bugete „amputate” se numără Avocatul Poporului, CNSAS, Curtea Constitiţională, Consiliul Legislativ, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Ministerul Justiţiei şi Camera Deputaţilor. Bugetul CNSAS este de 12,8 milioane de lei, deşi arhiva instituţiei are 24 de kilometri, fiind a treia ca mărime în Europa Centrală şi de Est, după fosta Germanie de Est şi Polonia. \"România este singura ţară din lume unde lungimea arhivei creşte mai repede decât numărul de kilometri de autostrăzi\", a declarat Ştefan.

Cele mai multe nemulţumiri din partea opoziţiei le-a iscat bugetul Senatului României, care a primit 86 de milioane de lei, faţă de 128 de milioane de lei cât era stabilit să fie iniţial. Senatorul PSD Sorin Bota a declarat că banii sunt insuficienţi pentru că maşinile parlamentarilor sunt dotate cu cauciucuri de iarnă doar pentru roţile din faţă şi, în plus, nu auhârtie pentru tipărirea documentelor. \"Este clar o subfinanţare a instituţiei, pentru că aşa doreşte Executivul. Este neconstituţional, pentru că bugetele Camerei şi Senatului au fost aprobate de fiecare instituţie în parte şi publicate în Monitorul Oficial\", a susţinut senatorul PSD, adăugând că vistieria Senatului a fost amputată în mod sistematic în ultimii patru ani, iar actuala putere duce \"un război instituţional pe faţă între Executiv şi Parlament\", în special Senatul, \"care nu este Camera controlată de actuala putere\". Nici liberalii nu sunt mai încântaţi de bugetele alocate, deputatul liberal Eugen Nicolăescu declarând că bugetul pe 2011 este dramatic pentru că sumele sunt mai mici decât în 2010. Printre instituţiile norocoase, care au primit suplimentări la buget, se numără SIE, iar printre cele cu bugete mai mari sunt Ministerul Agriculturii, şi, într-un final, Ministerul Sănătăţii, care a primit un buget mai mare decât cel propus pentru 2010, dar mai mic decât execuţia bugetară.



12