Strategiile comerciale ale lumii, între capriciile lui Trump şi Brexit! China, în aşteptare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Marile acorduri economice, preocupări ale unui prezent complicat

Strategiile comerciale ale lumii, între capriciile lui Trump şi Brexit! China, în aşteptare

Externe 24 Ianuarie 2017 / 16:49 465 accesări

Frans Timmermans, vicepreşedinte al CE, despre M. Britanie: „Toată lumea poate discuta cu toată lumea, dar poţi semna acorduri bilaterale cu un stat terţ abia după ieşirea din UE. Până atunci, nu se poate”

Frans Timmermans, vicepreşedinte al CE, despre M. Britanie: „Toată lumea poate discuta cu toată lumea, dar poţi semna acorduri bilaterale cu un stat terţ abia după ieşirea din UE. Până atunci, nu se poate”

Deputatul Yannick Jadot, vicepreședintele INTA: „PE nu trage învățăminte din victoria (președintelui american Donald) Trump și din votul privind Brexitul, sporind puterile multinaționalelor și reducându-le pe cele ale cetățeanului"

Deputatul Yannick Jadot, vicepreședintele INTA: „PE nu trage învățăminte din victoria (președintelui american Donald) Trump și din votul privind Brexitul, sporind puterile multinaționalelor și reducându-le pe cele ale cetățeanului

Harta acordurilor comerciale ale lumii este pe cale să se definitiveze în acest prezent tumultuos, jalonat de capriciile unui lider orgolios şi puternic - Donald Turmp, de o ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană (UE) - Brexit şi de încercarea marilor forţe economice de a-şi structura cât mai adecvat viziunile financiare pe termen lung. Strategia Chinei - deschidere maximă şi declaraţii despre transparenţă - pare a avea de câştigat prin înlocuirea SUA în cadrul TPP, ţinând cont de decizia lui Trump de a retrage Statele Unite din Acordul de Parteneriat Transpacific. Marea Britanie a fost scoasă de la masa negocierilor căci nu poate semna niciun fel de acord bilateral cu un stat terţ atât timp cât se află încă în UE. Canada rămâne în aşteptare, căci sunt voci în UE care au argumente puternice împotriva CETA. Nimeni nu poate spune cum va arăta harta definitivă a strategiilor comerciale şi economice ale marilor forţe ale lumii. Oficial, vom avea câteva răspunsuri în luna februarie.

Harta acordurilor comerciale ale lumii este pe cale să se definitiveze în acest prezent tumultuos, jalonat de capriciile unui lider orgolios şi puternic, de o ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană (UE) şi de încercarea marilor forţe economice de a-şi structura cât mai adecvat viziunile financiare pe termen lung.

Unul dintre cele mai importante acorduri comerciale ale lumii, cel dintre UE şi Canada - CETA - aşteaptă acum să fie supus votului în plen al eurodeputaților, Comisia pentru comerț internațional din Parlamentul European (INTA) pronunțându-se marți în favoarea acordului de liber-schimb dintre UE și Canada. Membrii acestei comisii s-au pronunțat în favoarea textului, cu 25 de voturi „pentru“, 15 „împotrivă“ și o abținere. Părerile semnatarilor variază între extreme. Vă prezentăm câteva dintre ele. "Este un semnal puternic și important în favoarea reglementării mondializării", a declarat social-democratul german Bernd Lange, președintele INTA. Dacă textul va obține și votul Legislativului european la 15 februarie, atunci acordul va fi pus în aplicare parțial și provizoriu, până când va fi ratificat de toate parlamentele naționale și regionale ale UE, o procedură care ar putea dura ani de zile. "Este o înfrângere" și "un covor roșu întins extremei drepte și celor mai sulfuroase naționalisme", și-a exprimat regretul deputatul ecologist Yannick Jadot, vicepreședintele INTA. „PE nu trage învățăminte din victoria (președintelui american Donald) Trump și din votul privind Brexitul, sporind puterile multinaționalelor și reducându-le pe cele ale cetățeanului", a declarat el pentru AFP. "Nu pricep acest raționament care lasă să se înțeleagă că normele nu vor fi respectate, că ne vom pune cu serviciile publice. Trăim sub semnul caricaturii și al minciunii", i-a răspuns Franck Proust, europarlamentar din partea Partidului Popular European (dreapta).

Marielle de Sarnez, din partea grupului liberalilor și democraților (ALDE), care s-a abținut de la vot, a calificat acordul drept "nu foarte echilibrat". Comisarul european pentru Comerț, Cecilia Malmstrom, a venit luni să pledeze pentru CETA în fața eurodeputaților, considerându-l "mai important ca oricând" în fața protecționismului promovat de Donald Trump. Este vorba, în opinia ei, de "acordul comercial cel mai progresist încheiat vreodată în istorie".

Negociat timp de șapte ani, CETA a fost semnat în octombrie 2016 de UE și Canada, după câteva zile de incertitudine din cauza opoziției manifestate de parlamentul regional valon din Belgia.

Trump nu vrea să semneze Acordul de Parteneriat Transpacific! TPP rezistă!

Un alt acord extrem de important este Acordul de Parteneriat Transpacific (TPP), pe care Australia şi Noua Zeelandă vor să îl păstreze în ciuda retragerii formale a SUA, după ce președintele Donald Trump a semnat un ordin executiv prin care anulează participarea la TPP, potrivit BBC. Acordul între cele 12 state, conduse de Statele Unite, care ar urma să acopere 40% din producția economică mondială este susţinut însă puternic de China care ar putea lua locul SUA, deşi nu era în cărţi. Ministrul Comerțului, Steve Ciobo, susține că Australia nu va abandona TPP doar din cauza faptului că va necesita un efort mai mare pentru a fi susținut. De asemenea, Noua Zeelandă susține TPP, dar se concentrează și pe acordurile bilaterale. Ministrul Comerțului, Todd McClay, a confirmat că Noua Zeelandă discută cu reprezentanții din Sri Lanka în vederea stabilirii unor acorduri comerciale și de investiții.

Retragerea din TPP a fost una dintre primele inițiative ale președintelui Donald Trump de când a preluat biroul de la Casa Albă, îndeplinind, astfel, o promisiune susținută în campania electorală.

TPP a fost semnat în februarie 2016 de Statele Unite cu Australia, Brunei, Canada, Chile, Japonia, Malaezia, Mexic, Noua Zeelandă, Peru, Singapore şi Vietnam. Acordul comercial trebuie ratificat de fiecare semnatar pentru a intra în vigoare.

M. Britanie, lăsată pe dinafara acordurilor!

Într-o perioadă în care întregul mapamond este interesat de semnarea acordurilor de parteneriat, luând în considerare noua structură financiar-economică a lumii şi noii lideri, Frans Timmermans, prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene (CE), anunţă că Marea Britanie nu are dreptul de a semna acorduri comerciale de tip bilateral atât timp cât încă este membră UE. "Este vorba de o situaţie juridică foarte simplă. Toată lumea poate discuta cu toată lumea, dar poţi semna acorduri bilaterale cu un stat terţ abia după ieşirea din UE. Până atunci, nu se poate", a declarat Frans Timmermans, citat de site-ul agenţiei Reuters. Dacă Parlamentul va aproba, Marea Britanie ar urma să declanşeze procedura de ieşire din UE până în martie, dar desprinderea oficială de Blocul comunitar va avea loc abia după doi ani. Guvernul Theresa May s-a lăudat în ultimele luni cu posibilitatea semnării unor acorduri comerciale bilaterale cu SUA, India şi Australia. Recent, preşedintele CE, Jean-Claude Juncker, afirma că nu îi place ideea că Marea Britanie negociază acorduri bilaterale deşi încă este membră UE. De aceeaşi părere este şi Guvernul Italiei. "Este clar că sfera comercială ţine exclusiv de competenţa instituţiilor centrale ale Uniunii Europene. Atât timp cât Marea Britanie rămâne membră UE, trebuie să respecte legislaţia europeană", a atras atenţia Sandro Gozi, ministrul italian al Afacerilor Europene.

Ex foto: Frans Timmermans, vicepreşedinte al CE, despre M. Britanie: „Toată lumea poate discuta cu toată lumea, dar poţi semna acorduri bilaterale cu un stat terţ abia după ieşirea din UE. Până atunci, nu se poate”

Taguri articol


12