Depozitar al unor valori culturale inestimabile, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC) se adaptează continuu dinamicii societăţii, prin proiecte menite să promoveze spiritualitatea spaţiului dobrogean. Un astfel de proiect, realizat în parteneriat cu Uniunea Democrată Turcă din România (UDTR) şi Institutul de Turcologie şi Studii Central-Asiatice din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, a fost lansat, ieri, în aula „Adrian Rădulescu” a instituţiei de cultură.
„Interferenţele culturale dobrogene româno-turce” - proiect finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional - este susţinut şi de trei şcoli partenere - şcolile gimnaziale „Spectrum”, nr. 10 „Mihail Koiciu şi nr. 3 „Ciprian Porumbescu” -, ai căror reprezentanţi, elevii, au participat, vineri, la conferinţa de lansare a proiectului. Ei au luat parte la o mică demonstraţie de pictură pe apă, în tehnica „ebru”, ce urmează să fie însuşită de cât mai mulţi copii care vor participa la atelierele „ebru”, prevăzute pe agenda „Interferenţelor”. Atelierele de creaţie vor fi coordonate de preşedintele Comisiei de Cultură a UDTR şi a Comisiei pentru Cultură, Culte şi Mass-media a Consiliului Minorităţilor Naţionale, Serin Turkoglu.
ARTA DE LA CURTEA SULTANILOR „Eu fac pictură „ebru” de şase ani, dar nu mă consider un profesionist. Fac acest lucru cu scopul de a mă relaxa, de aceea ne-am propus să-i implicăm şi pe elevi în această activitate. Arta „ebru”, veche de peste 500 de ani, se practica la Curtea sultanilor. În acest dans al culorii cu apa, pictorul nu va reuşi să facă două picturi identice”, a precizat Serin Turkoglu.
TULPINĂ DE TRANDAFIR ŞI APĂ DE PLOAIE Aceasta a făcut şi o mică demonstraţie, descriind fiecare proces al creaţiei „ebru”, dar şi „ustensilele” necesare. „Odată cu învăţarea acestei tehnici, copiii învaţă şi câteva cuvinte în limba turcă. „Ebru” înseamnă „nor”. Pentru această pictură, punem într-un vas apă cu „kitre”, adică un clei care creşte pe scoarţa copacilor. În urmă cu 500 de ani se folosea apă de ploaie, dar noi folosim acum apă plată. Culorile naturale se combină cu „ot”, adică fiere de vacă. Pensula este specială, din păr de cal şi tulpină de trandafir”, a spus coordonatoarea atelierelor „ebru”, Serin Turkoglu. Aceasta, cu ajutorul unei „peniţe”, a început „să deseneze pe apă”, modelând petele de culoare aplicate la început cu o pensulă.
Cele mai frumoase lucrări, realizate în cadrul atelierelor „ebru” care vor fi organizate în şcolile constănţene, vor face obiectul unei expoziţii itinerante, care va fi prezentată publicului larg din Constanţa, Tulcea, Medgidia, Mangalia, Bucureşti şi Cluj.
În proiect este inclus şi un colocviu ştiinţific internaţional, dar şi un simpozion cultural româno-turc, în cadrul căruia va fi lansat volumul cu lucrările prezentate la întâlnirea specialiştilor. Manifestarea va fi completată de un program artistic de cântece, dansuri şi poezie. Nu vor lipsi... plăcintele dobrogene şi baclavalele.
La conferinţa de lansare a proiectului au mai fost prezenţi directorul MINAC, dr. Gabriel Custurea (manager de proiect), muzeograful dr. Delia Cornea (asistent manager) şi prof. Carmen Ţilivea de la Şcoala Gimnazială nr. 3 „Ciprian Porumbescu”.
Proiectul „Interferenţele culturale dobrogene româno-turce” se derulează în perioada 25 mai-15noiembrie 2013. El urmăreşte să pună în valoare diversitatea culturală din spaţiul dobrogean şi să promoveze un autentic dialog intercultural între cele două comunităţi istorice dintre Dunăre şi Mare.