O scrisoare originală, trimisă de Mihai Eminescu (1850-1889) unui prieten, pe 10 noiembrie 1887, în care autorul „Luceafărului” cerea ajutor, reclamând „lipsa aproape absolută de mijloace de subzistenţă”, va fi licitată, pe 21 septembrie, la Bucureşti. Epistola de colecţie extrem de valoroasă, redactată la Botoşani, va avea un preţ de pornire de 1.800 de euro, la licitaţia Casei Artmark „Memorabilia - Muzică şi Poezie”, de la Athenee Palace Hilton.
„Boala îndelungată de care am suferit m-a împiedicat de la ţinerea unei corespondenţe regulate. Acum, fiind întru câtva mai restabilit, vin a Vă ruga să V-aduceţi aminte de mine, de lipsa aproape absolută de mijloace de subzistenţă în care mă aflu. Dacă Vă este cu putinţă de-a-mi veni în ajutor, Vă rog a o face cât mai curând...”, scria, la acea dată, Mihai Eminescu.
DE LA OSPICIU, LA BOTOŞANI „Anul 1887, perioada în care a fost redactată scrisoarea, a fost unul foarte greu pentru geniul poeziei. Dacă în cea mai mare parte a primelor şase luni fusese bolnav, fiind internat la ospiciul de la Mănăstirea Neamţ, care aparţinea Spitalului „Sfântul Spiridon“ din Iaşi, în următoarea perioadă, Eminescu locuieşte la Botoşani, la sora sa, Harieta, unde l-a vizitat şi Veronica Micle. Scrisoarea este una deosebită, foarte rară, şi reprezintă atât un document istoric, cât şi o importantă şi căutată piesă de colecţie”, se arată în prezentarea făcută de Casa Artmark.
Va mai fi licitat la „Memorabilia” portretul lui Eminescu (valoare estimativă: 2.000 - 3.000 de euro), realizat în bronz de sculptorul Vasile Gorduz, autorul mediatizatei şi controversatei statui „Împăratul Traian şi naşterea poporului român“, amplasată în faţa Muzeului de Istorie din Bucureşti. De asemenea, colecţionarii pot achiziţiona portretul „poetului nepereche” realizat de unul dintre cei mai mari admiratori ai săi, Nichita Stănescu, în anul morţii sale, 1983. Titlul este scris cu pixul de către autor: „Eminescu ultim privit de Stănescu”, valoarea estimativă a lucrării fiind cuprinsă între 100 şi 200 de euro.
Pe 21 septembrie, la Athenee Palace Hilton, Artmark va organiza şi licitaţia „Colecţia George Macovescu, ministru de Externe în Guvernele Ion Gheorghe Maurer, Manea Mănescu (1972-1978) şi preşedinte al Uniunii Scriitorilor (1978 - 1982)”.