Strugurii, benefici pentru inimă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Strugurii, benefici pentru inimă

Sănătate 24 Octombrie 2011 / 00:00 542 accesări

Dacă vinul roşu consumat în cantităţi moderate face bine la inimă, studiile efectuate în străinătate au arătat că şi strugurii şi sucul din struguri aduc beneficii cardiovasculare extrem de importante. Un pahar cu suc de struguri consumat în fiecare zi pe o perioadă de 4 săptămâni are efecte cardioprotectoare, informează un studiu publicat în Jurnalul American de Nutriţie. Efectele benefice se datorează conţinutului de flavonoizi (chercetina şi resveratrol) din struguri. Studiul a constat în luarea unor probe de sânge de la 20 de participanţi înainte şi după ce au consumat struguri (sau suc proaspăt de struguri), cercetătorii descoperind mai multe efecte pozitive asupra sănătăţii. Printre acestea se numără şi creşterea nivelului de oxid nitric, un compus produs de organism care reduce riscul apariţiei cheagurilor de sânge, previne agregarea trombocitelor, determină creşterea nivelui alfa-tocoferolului care protejează ţesuturile şi grăsimile de acţiunea radicalilor liberi, incriminaţi în apariţia bolilor cardiovasculare şi a cancerului. Sucul de struguri protejeaza colesterolul LDL de procesul de oxidare (colesterolul LDL devine dăunător pentru organism doar după ce este oxidat), în timp ce fenolii din struguri suprimă producţia unei proteine care determină constricţia vaselor de sânge, reducând astfel circulaţia oxigenului către inimă. Această proteină - endotelina - este considerată factorul de risc numărul unu în dezvoltarea bolilor cardiovasculare. De asemenea, resveratrolul, un antioxidant care se găseşte în struguri, vinul roşu şi alune are rolul de a ameliora cu 30% circulaţia sanguină la nivelul creierului, reducând astfel riscul unui atac de inimă.

Taguri articol


12