Consumul de struguri proaspeţi se recomandă persoanelor anemice, dar şi fumătorilor înrăiţi, deoarece prin bogăţia lor în substanţe nutritive pot neutraliza efectele tutunului. Studiile au arătat că un consum regulat de struguri reduce riscul de boli cardiovasculare, cataracta, Alzheimer şi anumite tipuri de cancer. De asemenea, sunt utili în constipaţie şi alte probleme digestive, colesterol crescut şi oboseală cronică. Un strugure, ţinut la temperatura camerei, mâncat dimineaţă, ajută digestia mai ceva ca ceaiul verde sau laxativele de la farmacie, „spală” organismul pe interior, tonifică şi energizează. Un strugure roşu sau negru, bine copt, conţine multe vitamine şi minerale, dar şi mari cantităţi de antioxidanţi puternici care reduc pagubele provocate de radicalii liberi. Strugurii au în compoziţia lor proteine şi grăsimi vegetale, elemente precum glucoza, levuloza, flavone, saponine, acid citric şi tartric, provitamina A, vitamine din grupul B, vitamina C şi K, şi minerale esenţiale ca potasiul, calciul, fierul, fosforul, magneziul şi seleniul. Atât medicii, cât şi nutriţioniştii recomandă cu precădere strugurii de culoare închisă, roşii sau negri, sau un pahar de vin roşu, care păstrează elementele din compoziţia strugurelui, mai puţin coaja şi sâmburii.