Cercetătorii au descoperit că strugurii roşii sînt benefici pentru scăderea riscurilor de producere a accidentelor vasculare, potrivit unui studiu publicat în ziarul “Nutrition”. Dacă vinul roşu face parte din celebra dietă mediteraneană, bucăţile de struguri care rămîn după prepararea băuturii alcoolice sînt şi ele benefice, potrivit cercetătorilor. Specialiştii au preparat un cocteil din componentele cele mai bogate în fibre ale strugurilor, precum pieliţa boabelor şi seminţele, considerate a fi nefolositoare în podgorii. Testele realizate pe 34 de voluntari nefumători au demonstrat că extractul este foarte bogat în fibre şi antioxidanţi, care reduc riscurile de instalare a bolilor cardiovasculare, unele dintre cele mai frecvente maladii la nivel global. Cele mai multe alimente care protejează inima, precum extractele de psyllium sau ovăzul, sînt bogate fie în fibre, fie în antioxidanţi.
Testele cercetătorilor de la Universitatea din Madrid, autorii studiului, au fost realizate pe un amestec de pieliţe şi sîmburi de strugure, bogat în fibre şi antioxidanţi, ambele cu efect de protecţie asupra inimii. Participanţii la studiul care a durat 16 săptămîni au introdus acest cocteil în dieta zilnică, iar efectele au fost vizibile în testele menite să determine riscul apariţiei maladiilor cardiovasculare. Astfel, s-a remarcat la voluntari o reducere a presiunii sîngelui cu aproximativ 5% şi a colesterolului cu pînă la 14%, potrivit cercetătorilor. Dieta mediteraneană, care include vin roşu, ulei de măsline şi roşii, este considerată a fi mult mai sănătoasă decît cele bazate pe consumul de carne. Studiul a demonstrat că extractul din struguri ar putea face ca o astfel de dietă să aibă efecte cu 50% mai mari în reducerea riscului de infarct. Extractul ar putea fi benefic şi pentru persoanele care suferă de hipertensiune şi de un nivel mare al colesterolului. Bolile cardiovasculare reprezintă cea mai frecventă cauză a mortalităţii în Occident, 50% dintre decese fiind provocate de aceste maladii.