Studenţi ai Facultăţii de Istorie de la Sibiu, pe şantierul arheologic de la Capidava

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Studenţi ai Facultăţii de Istorie de la Sibiu, pe şantierul arheologic de la Capidava

Cultură 07 August 2007 / 00:00 885 accesări

Anul acesta, la cetatea Capidava, aflată pe malul drept al Dunării dobrogene, s-a desfăşurat o amplă campanie de cercetări arheologice, la care au participat echipe de specialişti din cadrul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa, de la Universitatea Bucureşti şi de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Începînd din luna iulie şi pînă în prezent, studenţii Facultăţii de Istorie „Nicolae Lupu” din Sibiu, coordonaţi de prof. univ. Costin Miron, au realizat cercetări în sectorul 7, în zona de sud-vest a cetăţii Capidava, unde au continuat săpăturile pentru a afla informaţii despre modul în care se termină castrul către Dunăre şi care au fost cauzele distrugerii acestuia. „Am săpat în zona defensivă, de apărare, pe un turn dărîmat, unde am descoperit foarte multe fragmente de piese ceramice, care nu pot fi, însă, studiate sau refăcute, dar care ne confirmă informaţiile deţinute pînă în prezent, legate de modul în care colţul cercetat a fost distrus”, a explicat Costin Miron. Capidava a fost abandonată spre sfîrşitul secolului al VI-lea - începutul secolului al VII-lea d. Hr., din cauza atacurilor avaro-slave, care au distrus cetatea complet.

Tot la Capidava, în punctul numit „La Bursuci”, a desfăşurat cercetări şi arheologul Cătălin Dobrinescu, din cadrul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie, alături de studenţi din cadrul Universităţii „Ovidius” Constanţa. Şantierul arheologic „La Bursuci” este un sit arheologic dublu stratificat, primul aparţinînd epocii fierului (1.000 – 900 î. Hr.) şi cel de-al doilea fiind datat din epoca medievală (secolele X-XI d. Hr.). Campania din acest an a fost şi ultima, iar cele mai recente descoperiri au fost reprezentate de fragmente ceramice şi materiale osteologice (pe nivelul de locuire medievală), care vor fi folosite la analiza alimentaţiei şi studierea faunei. Descoperirile din epoca fierului, de pe şantierul „La Bursuci”, au dus la nişte concluzii spectaculoase, analizele arheozoologice demonstrînd faptul că locuitorii exploatau toate resursele faunistice, vînau porci mistreţi şi cai sălbatici, iar pescuitul era foarte dezvoltat.

Chiar dacă, în acest an, punctul arheologic „La Bursuci” s-a închis, în 2008 va fi deschis un nou sit arheologic, în zona necropolelor de la cetatea Capidava, unde vor realiza cercetări studenţii de la Sibiu, coordonaţi de Costin Miron şi echipa condusă de Cătălin Dobrinescu.

Taguri articol


12