Studenţii, fără locuri de cazare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Pentru noul an universitar . Început cu probleme

Studenţii, fără locuri de cazare

Eveniment 27 Septembrie 2011 / 00:00 1056 accesări

Nici nu a început anul universitar că reprezentanţii organizaţiilor studenţeşti din ţară au şi semnalat existenţa problemelor în ceea ce priveşte cazarea studenţilor. La fel ca în anii precedenţi, ei atrag atenţia asupra deficitului de locuri de cazare. Potrivit preşedintelui Uniunii Naţionale a Tuturor Studenţilor din România, Ioan Poenaru, pentru anul universitar 2011-2012 se înregistrează un deficit de aproape 70.000 de locuri la nivelul întregii ţări. Dacă în anii trecuţi, la nivelul universităţilor din municipiul Constanţa nu existau probleme legate de cazare, acum, lucrurile par să se fi schimbat. Potrivit directorului administrativ din cadrul Universităţii Maritime Constanţa (UMC), Elena Ghiţă, pentru anul universitar 2011-2012 au fost păstrate doar locurile din căminele aparţinând instituţiei de învăţământ superior. „Spre deosebire de anii trecuţi, acum avem doar 414 locuri de cazare. Este vorba doar de căminele care aparţin UMC. Ne-am consultat cu Liga Studenţilor din UMC în ceea ce priveşte închirierea unor locuri de cazare aparţinând altor unităţi de învăţământ, dar, din cauza costurilor foarte mari, am decis, de comun acord, să renunţăm la acest lucru”, a declarat Elena Ghiţă.

600 DE CERERI PENTRU 414 LOCURI Pentru anul universitar care este pe cale să înceapă, au depus cereri pentru cazarea în cămin aproape 600 de umecişti, ceea ce înseamnă că o parte dintre aceştia vor fi nevoiţi să apeleze la gazdă. Condiţiile pentru repartizarea camerelor vor fi mult mai stricte în acest an universitar. Până acum aveau prioritate la cazare studenţii de pe locurile subvenţionate de stat, studenţii străini de etnie română, studenţii români care locuiesc în alte state, cei care au părinţi cadre didactice în cadrul UMC, precum şi studenţii care au obţinut performanţe deosebite la competiţiile sportive naţionale. „Pentru acest an vom lua în considerare şi performanţele şcolare din anul universitar precedent”, a adăugat Elena Ghiţă. La nivelul Universităţii „Ovidius” Constanţa sunt disponibile aproape 1.400 de locuri de cazare, potrivit reprezentanţilor instituţiei de învăţământ superior. Dacă studenţii au scăpat de căminul Liceului Energetic, ei vor fi cazaţi, în continuare, în căminele liceelor „Vasile Pârvan” şi Navrom. „În cazul în care avem cereri, putem caza studenţi şi în cadrul Hotelului BTT, unde vom închiria camere”, a declarat administratorul din cadrul Universităţii „Ovidius”, Tănase Caragicu. În ceea ce priveşte tarifele, acestea nu au crescut foarte mult faţă de anul precedent: 150 de lei/lună pentru studenţii la fără taxă şi 250 de lei/ lună pentru studenţii la cu taxă.

CAZAREA LA PARTICULARI CU JACUZZI Dacă pentru restul universităţilor cazarea studenţilor pare să fie o problemă, acest lucru nu este valabil şi pentru Universitatea „Andrei Şaguna” din Constanţa. „Avem un hotel cu 600 de camere pe care îl punem la dispoziţia studenţilor. Ca în fiecare an, oferim o parte din aceste camere şi universităţilor care au nevoie de locuri de cazare”, a declarat rectorul Universităţii „Andrei Şaguna”, prof. univ. dr. Aurel Papari. Deschiderea anului universitar i-a făcut şi pe constănţeni să-şi posteze, pe stâlpii de electricitate, ofertele de cazare. Şi acestea nu sunt deloc puţine. În zonele „bine văzute”, o cameră poate ajunge şi la 500 de lei, într-un apartament cu trei camere, din zona Delfinariu. Partea bună este că respectiva cameră poate fi împărţită cu o colegă/coleg. Pentru o vilă studenţească, de pe bulevardul Mamaia, cu internet, baie şi bucătărie, tariful pentru o cameră poate ajunge până la 360 de lei de persoană. Pentru cei care nu au probleme cu banii şi care pun mare preţ pe confortul propriu, există şi camere dotate cu aer condiţionat şi cu acces la jacuzzi (pe lângă baie, bucătărie şi internet), la preţul de 450 de lei pentru o persoană. Conform metodologiei, repartizarea locurilor în cămine se face proporţional cu numărul studenţilor din fiecare an de studiu de către o comisie pe facultate, coordonată de prodecanul cu probleme studenţeşti.



12