Aproximativ 100 de studenţi ai facultăţilor de Drept din Constanţa au fost prezenţi, ieri, în sala principală Nicolae Grigorescu din cadrul Muzeului de Artă din Constanţa, pentru a participa la conferinţa „Despre Valori în cariera ta!”, organizată de Asociaţia LiderJust. Moderatorul întâlnirii a fost avocatul Costin Udrea. El a spus că această conferinţă reprezintă, de fapt, evenimentul de lansare al programului „Busolă în carieră”, al cărui scop este de a-i ajuta pe studenţi să facă o alegere potrivită în privinţa carierei. Conferinţe similare s-au desfăşurat ieri, simultan, în alte trei centre universitare: Bucureşti, Iaşi şi Craiova. „Vrem să le arătăm studenţilor ce oportunităţi au după terminarea facultăţii, să le acordăm o şansă. Vor avea loc discuţii libere, studenţii putând pune invitaţilor întrebările care-i frământă cu privire la ceea ce-i aşteaptă la finalizarea studiilor”, a declarat Costin Udrea. El a adăugat că, în cadrul acestui proiect, finanţat de Ambasada SUA, vor fi acordate 20 de burse de studiu.
SFATURI Invitaţii evenimentului au fost decanul Baroului Constanţa, avocat Gabriel Grigore şi conf. univ. Vasile Drăghici. Decanul le-a vorbit studenţilor despre cum se accede în profesia de avocat, despre avantaje şi dezavantaje. „Puneţi mâna pe carte pentru că de-acum încolo în orice profesie juridică veţi alege se ajunge numai pe bază de examen, iar concurenţa este acerbă”, a fost sfatul avocatului Grigore. La rândul său conf. univ. Vasile Drăghici, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, le-a vorbit studenţilor despre provocările ce îi aşteaptă după absolvire şi cum să le facă faţă: „Important este ca pregătirea voastră să fie temeinică încă de pe băncile facultăţii, deoarece abia după absolvire vin adevăratele examene. Trebuie să vă obişnuiţi cu ideea concurenţei. Şi, cel mai important, să nu uitaţi de sistemul de valori din justiţie. O mare parte dintre voi sunt slab pregătiţi, dar sunt şi câţiva care pot face orice, oriunde s-ar duce în lume”.
PROFESII Cei mai mulţi dintre studenţii prezenţi la conferinţă au spus că intenţionează să îmbrăţişeze profesia de magistrat. „Mă găndesc să devin judecător. Nemţii au o vorbă: haina statului este strâmtă, dar călduroasă”, a afirmat Anca Ţonoiu, studentă în anul I la Universitatea „Ovidius”. Alţi studenţi din anul III au spus că se gândesc şi la profesia de avocat, deoarece simt că li s-ar potrivi mai mult decât postura de procuror sau judecător.