Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR) își manifestă îngrijorarea și condamnă Proiectul de Lege pentru „Inocența Copilăriei“, inițiativă legislativă care solicită pedeapsa cu închisoarea pentru directorii de școală care autorizează predarea educației sexuale fără acordul semestrial, scris, al părinților sau al tutorilor. Legea „Inocenței“, deși a primit aviz negativ din partea comisiilor de specialitate din Parlament și din partea Guvernului României, a fost adoptată de Senat și va fi pusă în dezbatere în Camera Deputaților, în data de 19 februarie 2018. „Considerăm o eventuală promulgare a acestei legi ca fiind un atac asupra dezvoltării corecte și conștiente a tinerilor din România, cu rezultate dezastruoase pe termen lung. În contextul european actual, fiecare elev este îndreptățit să aibă o educație cât mai complexă, ca o completare a surselor nefiltrate și inexacte de informare la care tineretul este expus“, se arată într-un comunicat al FASMR.
Din punct de vedere statistic, România este pe primul loc în Europa la numărul de sarcini la adolescente. De asemenea, o mare parte din populație nu cunoaște noțiuni de bază ce țin de anatomia și fiziologia corpului uman, aceste cunoștințe fiind de real ajutor în înțelegerea anumitor obiceiuri sanitare sau probleme de sănătate. Dezinformarea duce la erori frecvente de înțelegere a conceptului de sănătate a reproducerii, în prezent neexistând materiale corespunzătoare acceptate în programa școlară, care să ofere elevilor din România informațiile adaptate nevoilor lor. În lipsa acestora, informarea din surse nesigure la care tinerii au acces facil, poate duce la comportamente sanitare și sexuale dăunătoare. „Noțiunile pe care le considerăm necesare să fie implementate în cadrul orelor de educație sexuală cuprind o gamă variată de teme care vizează anatomia și fiziologia organelor reproducătoare, menținerea igienei corespunzătoare, modificările care apar în perioada pubertății, implicațiile unei sarcini în adolescență și principalele metode de prevenție a patologiilor din sfera genitală. Aceste teme oferă toate informațiile necesare elevilor pentru înțelegerea deplină a unui comportament sexual corect, care poate determina scăderea incidenței sarcinilor nedorite (în special în perioada adolescenței), precum și a infecțiilor cu transmitere sexuală. Introducerea educației sexuale în școli nu este un atentat la inocența elevilor, este o necesitate care încurajează tinerii să cunoască riscurile și beneficiile unui comportament sexual adecvat și să înțeleagă această responsabilitate. FASMR susține și încurajează programele de educație în vederea scăderii incidenței infecțiilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorilor, deoarece lipsa informării duce la erori frecvente de înțelegere a manifestărilor patologice ce țin de sănătatea reproducerii. Considerăm că prin aceste programe de educație sexuală, se pot oferi informații clare, corecte, bazate pe dovezi științifice, adaptate vârstei elevilor cărora se adresează, având un caracter nepărtinitor“, mai spun studenții mediciniști.
În 2017, prin proiectele întreprinse în cadrul FASMR, peste 2000 de elevi au beneficiat de acces la informații despre riscurile unei sarcini în adolescență, ale avortului efectuat în condiții nesigure, despre metodele de prevenire a principalelor infecții cu transmitere sexuală. „Considerăm că această inițiativă legislativă este un atac direct asupra dezvoltării informate a tinerilor din România, întrucât îndepărtează posibilitatea elevilor de a avea parte de o educație complexă. Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România solicită Plenului Camerei Deputaților o respingere fermă a Proiectului de Lege privind “Inocența Copilului”, arată mediciniștii.