Studenţii vor putea beneficia de subvenţii şi pentru alte forme de cazare decât căminele universităţilor, ei având dreptul de a beneficia de burse şi în baza unui contract încheiat cu agenţi economici ori cu alte persoane juridice sau fizice, potrivit proiectului Statutului Studentului. Reamintim că proiectul Statutului Studentului a fost elaborat de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului după discuţii cu reprezentanţi ai organizaţiilor studenţeşti, documentul fiind postat luni pe site-ul ministerului. Statut cuprinde totalitatea drepturilor şi obligaţiilor studenţilor, care respectă principiile echităţii în educaţie, al participării studenţilor la viaţa academică prin structurile de reprezentare, al libertăţilor academice, al angajabilităţii şi al învăţământului centrat pe student. Din punct de vedere social studenţii pot beneficia de burse pentru stimularea excelenţei şi de burse sociale pentru susţinerea financiară a celor cu venituri reduse. În cazul burselor sociale, alocaţia bugetară trebuie să acopere un minim de masă şi cazare iar acestea pot fi cumulate cu celelalte tipuri de burse. Cuantumul minim al burselor sociale va fi propus anual de Consiliul Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior, raportându-se la costurile reale pentru masă şi cazare. Bursele pentru stimularea performanţei se distribuie conform regulamentelor interne ale universităţilor şi pot fi împărţite în burse de merit, de studiu, de excelenţă etc.
Pentru studenţii proveniţi din medii cu risc socio-economic ridicat sau marginalizate din punct de vedere social, absolvenţi ai liceelor din mediu rural sau din oraşe cu mai puţin de 10.000 de locuitori, universităţile asigură servicii gratuite de orientare şi consiliere educaţională şi profesională, oferă servicii de tutoriat, urmăresc traseele lor educaţionale şi se asigura ca aceştia să se integreze în mediul academic. Alte facilităţi sunt subvenţionarea transportului în comun, reducerea cu cel puţin 50% a tarifului pentru transportul local în comun, de suprafaţă şi subteran, precum şi pentru transportul intern auto, feroviar şi naval, în tot timpul anului calendaristic.
Studenţii au dreptul la subvenţie pentru regia de cămin ce se va aloca individual, cu excepţia cazului în care aceştia studiază în localitatea de domiciliu. Aceste subvenţii vor fi acordate şi studenţilor care aleg altă formă de cazare decât căminele instituţiilor de învăţământ superior, în condiţiile legii. În plus, studenţii şi candidaţii la acest statut au dreptul să fie informaţi cu privire la numărul, tipul şi cuantumul fiecărei taxe practicate de către universităţi, precum şi în legătură cu destinaţia banilor plătiţi.
O altă prevedere din proiect vizează faptul că studenţii au dreptul să obţină împrumuturi pentru cheltuieli din timpul efectuării studiilor universitare, dar şi faptul că ei pot beneficia de burse pe baza de contract încheiat cu agenţi economici ori cu alte persoane juridice sau fizice.