Studiile ştiinţifice din 2018 ce au fost laureate ale premiului Ig Nobel analizează capacitatea de curăţare a salivei, abilitatea unei musculiţe de oţet de alterare a vinului şi aportul caloric al unei diete canibalistice. Dintre acestea s-a remarcat şi studiul la care a participat o româncă ce analiza modul în care oamenii şi cimpanzeii se imită unii pe alţii, potrivit siteului descopera.ro. Premiile Ig Nobel sunt acordate studiilor ce „îi fac pe oameni mai întâi să râdă şi apoi îi pun pe gânduri”.
Premiul la secţiunea Antropologie a fost acordat anul acesta Universităţii Lund din Suedia, pentru studiul cercetătoarei Gabriela Alina Sauciuc privind modul în care oamenii şi cimpanzeii se imită între ei. „Nu am regăsit nimic care să nu fie plauzibil în rezultatele noastre, dar ştim că cercetarea poate fi considerată comică,” a declarat Tomas Persson, unul dintre cei trei autori ai studiului. Cercetarea realizată de către Gabriela Alina Sauciuc, Tomas Persson şi Elaine Madsen prezintă modul în care vizitatorii grădinilor zoologice şi cimpanzeii îşi imită unii altora acţiunile.
Premiul pentru Chimie a fost acordat cercetătorilor portughezi care au analizat puterea de curăţare a salivei umane. În urmă cu aproximativ 30 de ani, specialiştii Paula Romao şi Adilia Alarcao au analizat de ce conservatorii aleg propria salivă pentru a curăţa diferite obiecte în detrimentul altui solvent. În comparaţie cu alţi solvenţi cunoscuţi, saliva s-a dovedit a fi un agent de curăţare mai puternic, mai ales pentru suprafeţele aurite. Puterea de curăţare a salivei a fost atribuită de către cercetători enzimei α-amilaze.
Existenţa unei musculiţe de oţet într-un pahar cu vin a adus premiul la secţiunea Biologie cercetătorilor din cadrul Universităţii Ştiinţelor Agriculturii din Suedia. Ei au descoperit că feromonul Drosophila melanogaster, produs de musculiţa de oţet femelă, poate duce la alterarea unui pahar de pinot blanc.
Premiul la secţiunea Nutriţie a galei Ig Nobel 2018 a fost acordat arheologului James Cole de la Universitatea din Brighton, Marea Britanie. El a analizat dacă oamenii din Paleolitic ar fi consumat mai puţine calorii dintr-o alimentaţie bazată pe carne umană faţă de cea în care este consumată carne obişnuită. Conform concluziilor studiului, canibalii din Paleolitic şi-au consumat semenii din alte motive decât cele nutritive.
Modul în care te ajută utilizarea unei păpuşi voodoo să treci peste abuzurile şefului la locul de muncă a adus specialistului Wilfrid Laurier, din Canada, premiul pentru Economie. Cercetarea arată că utilizarea păpuşii voodoo ajută la starea de bine a angajatului.
Premiul Ig Nobel pentru Medicină a fost acordat medicilor Marc Mitchell şi David Wartinger, de la Universitatea de Stat Michigan, ce au descoperit că o cursă într-un rollercoaster te poate ajuta să scapi de pietrele la rinichi.
Urologii John Barry, Bruce Blank şi Michel Boileau, de la Universitatea din Oregon (SUA), au câştigat premiul pentru Medicină Reproductivă. Studiul lor din 1980 se axa pe utilizarea timbrelor poştale pentru testarea erecţiilor nocturne.
Premiul pentru Educaţie Medicală în 2018 a fost acordat gastroenterologului japonez Akira Horiuchi pentru raportul „Colonoscopia în poziţia aşezată: Lecţiile învăţate din auto-colonoscopie”.
La secţiunea Literatură a premiilor Ig Nobel 2018, laureat a fost studiul ce documenta faptul că majoritatea persoanelor nu citesc manualul de instrucţiuni atunci când utilizează produse complicate. Cercetarea a fost realizată de Alethea L. Blackler din cadrul Universităţii de Tehnologie din Queensland.
Premiul pentru Pace al galei Ig Nobel a fost acordat în 2018 echipei din cadrul Universităţii din Valencia. Echipa a „măsurat frecvenţa, motivaţia şi efectele ţipetelor şi înjurăturilor în timp ce conduci un automobil”.
Sursa: descopera.ro