Studiu: Rolul salivei în declanşarea obezităţii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Studiu: Rolul salivei în declanşarea obezităţii

Social 01 Ianuarie 2006 / 00:00 3364 accesări

Persoanele cu o salivă săracă în amilază, o enzimă care contribuie la digerarea unor zaharuri complexe, ce există în paste şi în orez, au tendinţa de a deveni obeze, afirmă autorii unui studiu bazat pe o analiză genetică. Fiecare om posedă un număr variabil de copii ale genei AMY1 care sintetizează amilaza salivară, iar acele variaţii pot merge de la una la 20 de copii. Persoanele cu cel mai mic număr de copii ale genei amilazei salivare (şi care au, astfel, puţină amilază în sânge) prezintă un risc de 10 ori mai mare de a deveni obeze, a afirmat o echipă internaţională de cercetători. Fiecare copie lipsă a acestei gene creşte cu 20% riscul de obezitate, afirmă autorii studiului care demonstrează pentru prima dată legătura genetică între digestia glucidelor complexe şi obezitate. Cerealele, pâinea, pastele, orezul, cartofii şi legumele uscate conţin amidon, denumit "zahăr lent".

Aproximativ un miliard de persoane sunt în prezent supraponderale. Sedentarismul şi alimentaţia dezechilibrată fac parte dintre elementele care favorizează obezitatea, dar există şi factori genetici care predispun la obezitate. Aproximativ 5% dintre persoanele obeze sunt purtătoare ale unei mutaţii pe una dintre genele care controlează apetitul, suficient de puternică pentru declanşa obezitatea. Studii recente au identificat 70 de gene ale obezităţii comune, însă impactul lor este slab şi nu explică decât o mică parte a riscului genetic (4%). Regiunea din genom care conţine gena AMY1 explică aproape 10% din riscul genetic. Aceste rezultate deschid noi perspective de prevenţie şi tratament în cazul obezităţii, care vor ţine cont de digestia alimentelor şi transformarea lor în tractul intestinal.



Ştiri recomandate

12